Словенецът Анте Шимунджа официално е новият треньор на футболния шампион на България - Лудогорец.

Новината бе обявена официално на сайта на разградчани, макар в последните седмици да бе ясно, че именно 50-годишният словенец ще е новият треньор на тима.

За да дойде в Разград, Шимунджа напусна поста си в словенския Мура, който успя да изведе до титла и Купа на страната, а освен това го класира и за групите на Лигата на конференциите, където победи многомилионната селекция на английския Тотнъм.

Именно като треньор на Мура, словенецът се изправи срещу Лудогорец през лятото. Тогава двата тима се срещнаха във втория предварителен кръг на Шампионска лига, а родният шампион продължи с общ резултат 3:1.

Освен с Мура, Анте Шимунджа има още две титли на родината си с Марибор, отборът от родния му град.

Именно в Марибор той прекарва почти цялата си кариера като футболист, а нейният връх са трите мача с националната фланелка.

Като треньор той има общо три престоя в Мура, като най-усшеният е през последните четири години. Вече споменахме двете титли с Марибор през 2014-а и 2015-а, като Шимунджа също така е бил начело на австрийския ГАК и словенския Алуминий.

В последните две години Лудогорец също започваше новата година с чуждестранни треньори. Това бяха Павел Върба и Валдас Дамбраускас, които донесоха титли на разградчани, но се провалиха в квалификациите за Шампионска лига, което в крайна сметка коства и поста им.

Шимунджа пристига в България с екип. Словенецът Дамян Ошлай ще бъде негов асистент, а хърватинът Лука Башич ще отговаря за кондиционната подготовка. Тримата ще бъдат представени пред медиите на пресконференция на 9 януари.

Тяхната цел освен 11-а титла на България, ще е да завършат трудното подновяване на състава на тима, което доведе до доста колебливи мачове през есента.