Димитър Бербатов проведе конгрес в Националния дворец на културата, на който единодушно бе избран за президент на Българския футболен съюз със 76 бюлетини "за" и нито един "против". 

Голмайстор №1 на националния отбор и екипът му събраха представители на футболни клубове от цяла България, които протестираха срещу отменянето на редовния конгрес за днес и проведоха гласуване. На него освен Димитър Бербатов за президент, бе избран и 13-членен нов Изпълком.

Българския футболен съюз излезе с официално изявление, че осъжда случилото се, но Бербатов е категоричен, че централата е нямала право да отменя събитието в толкова кратък срок преди провеждането му. Кой крив, кой прав, ще стане ясно в следващите дни.

Все пак Бербатов призна, че случилото се в НДК е "абсурдно", но го определи за наложително и призова да се проведе редовен и честен конгрес, на който да участват всички клубове.

Ето и хронология на събитията от днес:

С час закъснение екипът и събралите се 82 делегати на клубовете влязоха в "Зала 3" на НДК и решиха да проведат паралелен конгрес, макар на него хора от БФС да не присъстват.

На този конгрес очевидно няма и кворум, защото бройката клубове е далеч от половината регистрирани, но все пак присъстващите взеха решение да проведат събитието. Това се случи с 80 гласа "за" и двама "въздържали се".

По думите на Димитър Бербатов, случващото се е по устав и закон. По време на регистрацията на делегатите, алтернативният конгрес бе прекратен от органите на реда, които реагираха на анонимен сигнал на телефон 112, че някой е нахлул в "Зала 3" на НДК. След направената проверка, органите на реда напуснаха залата, а конгресът продължи. Регистрираха се 76 делегати, а за водещ на заседанието бе изпран Петър Величков.

Бербатов бе убеден, че в предварително запазената "Зала 3" на НДК ще има конгрес, защото тя бе запазена от страна на БФС с насрочено събитие на име "Конференция за развитие на футбола 2022-2026". Но и то бе отменено, като официалната причина е невъзможността на НДК да осигури охрана на събитието.

С голмайстор №1 на България на място бяха още Мартин Петров и Стилиян Петров. Като единствен представител на Българския футболен съюз, на място бе неговият изпълнителен директор Борислав Попов, но за кратко.

Постепенно пред НДК се събра група от над 100 човека, фенове и футболни деятели, подкрепящи каузата на Димитър Бербатов и искащи промяна във футболна ни. Те потеглиха в посока "Зала 3", която обаче бе заключена.

Групата бе там точно в 10:30, началният час на редовния конгрес. Там обаче ги посрещна нотариус. Пред медиите тя обяви, че нейната роля е да впише резултатите от конгреса, който обаче не се състоя.

"Както виждате е отворено от този вход и ще има достъп до залата. За да може да е всичко по закон призовавам всички клубове да покажат документ. Вие сте тези, които трябва да влезете. Всичко трябва да е по устав. Хората, които подкрепят, това което правим, да ни изчакат отпред", заяви Бербатов.

Все пак Димитър Бербатов и присъстващите делегати на клубове се оказа, че имат предварително наета зала. Те се качиха там и ще опитат да съберат подписка.

Снимка: Startphoto.bg

На място се появи и министърът на спора Радостин Василев, който сподели:

"Информациите, които имаме, са противоречиви. Всички зали са празни и виждам процес по регистрация. Ще излезем с доклад в министерството да видим какво ще се случва тук и да се удостовери.

Тъй като това е спортна федерация, лично дойдох да видя какво става. Не мога да си обясня липсата на хора от БФС, защото не зависи от мен.

Не заемам страна, защото само идвам на проверка. Аз съм орган на всички федерации. Не знам дали има опасност лицензът на БФС да бъде отнет. Има комисия със заповед, която е назначена и аз нямам работа да се меся."

Снимка: Startphoto.bg

45 минути след обявеното начало предварително насрочения конгрес, Димитър Бербатов и групата делегати все пак успяха да влязат в "Зала 3" на НДК, където трябваше да се проведе събитието. Все още не е ясно каква е целта на събирането им там, но изглежда те ще опитат да направят нещо като паралелен конгрес.

"Ето това е Зала 3. Тя е запазена за конгреса и платена, 30 000 лева са платени, но няма нищо в нея.

Ние успяхме да влезем, нотариусът отчете всичко. Чакаме хора от БФС, но такива явно няма.

Всичко е по устав и закон, вие клубовете сте единствените представители на футбола ни тук. След като сте се записали за събитието, както е по закон, сега вие решавате какво да се случи", обяви Бербатов от трибуната на залата.

С позиция по случа излезе и БФС. От централата ни осъдиха случващото се пред НДК, наричайко го абсурден фарс. Вижте повече за тази позиция ТУК!

Почти два часа след началото на този алтернативен конгрес, в залата влязоха петима полицаи, които си вършеха работата и реагираха на сигнал на телефон 112.

Той е бил анонимен, като е сигнализирал за нахлуване в "Зала 3" на НДК.

След направената проверка, органите на реда напуснаха залата, а регистрирането продължи.

Общо 76 клуба участват в конгреса, а за негов водещ бе избран Петър Величков, който е сред основните лица в екипа на Димитър Бербатов.

Малко след 14:00 изпълнителен директор Борислав Попов се върна в НДК без да обяви причината за това. В 14:30 бе обявено, че 78 клуба са регистрирали своите делегати, което е 11,4% от членовете на БФС. Първата точка, която новосформирания конгрес гласува, е да се отмени предишното решение на БФС днешното събитие да не се състои. 

Със 75 гласа "за" делегатите избраха новият президент да има максимум три мандата, а изпълкомът вече да е от девет души.

В 15:03 часа делегатите гласуваха Борислав Михайлов вече да не е президент на БФС.

След това Бербатов излезе на трибуната и заяви: 

"Не ми е приятно това, което се случва, а ми е тъжно. Принудени сме да го направим. Хората, които присъстваха на миналия конгрес, са запознати. Ако аз бъда избран по ваша воля, трябва да има конгрес, който да е обединителен и на който всички клубове трябва да присъстват. Всички кандидат-президенти, които имат програма и идеи, трябва да присъстват. Трябва да се даде равен шанс на всеки, за да има честна и достойна надпревара. Приоритет е в последствие да покажем обединение, всички членове на БФС. Всички, които спазихте процедурата за издигане на делегат, ви поздравявам. Това, което правим в момента, е в рамките на закона и няма за какво да се притесняваме. Тъжно и абсурдно е, че се стига дотук. Правим го за доброто на футбола".

Водещият на конгреса каза, че ще са необходими 39 гласа за някой от кандидатите да бъде избран президент. А кандидатът е един. Така в 15:46 започна същината на конгреса, а именно гласуването.

Малко след 17 часа гласуването завърши и Бербатов бе обявен за победител с единодушие - 76 гласа "за" и нито един "против".

След избирането си Бербо заяви:

"Благодаря за вота на доверие, който ми давате. Основен приоритет ще бъде обединението на всички футболни хора, което търсим. То минава през напълно нормален проведен честен конгрес на всички клубове, които са част от федерацията на БФС, за да се даде възможност на всички да изразят своето желание. Това е най-демократичният вариант.

Започваме да работим, да градим. Не казвам управляваме, а работим. Всички заедно - за по-доброто бъдеще на българския футбол", каза Димитър Бербатов.

По време на конгреса се избраха и нови членове на Изпълком. Това са 13 души, като в него попадат Мартин Петров и Стилиян Петров.

Ето и кои са членовете на Изпълкома: Стилиян Петров, Мартин Петров, Петър Величков, Бойко Величков, Борис Станков, Ясна Ставрева, Михаил Мадански, Петър Иванов, Дарин Маджаров, Милен Русев, Светослав Петров, Николай Жейнов и проф. Георги Попов.

Припомняме, че макар за днес да бе насрочен редовен конгрес, той бе отменен от Изпълкома на БФС под претекст, че трябва да се изчака съдът да излезе с решения относно жалбите около проведения на 12 октомври извънреден конгрес.

След него Димитър Бербатов и неговия екип имаха своите претенции за нередности около провеждането на конгреса, заради което сезираха съда. Той обаче все още няма решение по случая, което ръководителите на БФС умело използваха.