Евро 2024 бе белязано от куп рекорди още в груповата си фаза, като видяхме най-бързия гол, най-младият играч, най-старият играч, най-старият голмайстор и още куп постижения, които до този момент не се бяха случвали на шампионатите на Стария континент.

С последния мач от груповата фаза видяхме падането на още един рекорд, а именно за най-много показани картони в един мач от Европейско първенство.

Гладиаторска битка, която трбяваше да определи кой от двата тима ще продължи към елиминациите, като още преди началото на срещата бе ясно, че след нейния край чехи или турци ще си тръгнат към дома.

В крайна сметка турците, които ги устройваше и равния резултат спечелиха мача с 2:1, а ключов в мача се оказа вторият жълт картон, който реферът Ищван Ковач показа на Антонин Барак още в 20-ата минута.

Това се оказа и най-бързият червен картон на Европейско. До момента рекордът държеше французинът Ерик Абидал, който напусна мача срещу Италия от Евро 2008 в 24-ата минута.

Антонин Барак обаче го направи с четири минути по-бързи, при това с два жълти картона на сметката си.

Снимка: Getty Images

Но случката с Барак бе само малък епизод от всичко случило се в този мач, който ще остане в историята като най-грубият в историята на европейските първенства.

В него бяха показани общо 16 жълти и два червени картона.

Снимка: Getty images

11 жълти картона получиха в туския лагер, като декорирани бяха осем от титуляите на юзоизточните ни съседи. Ако към картоните на играчите добавим и този на селекционера Винченцо Монтела, но предупрежденията стават 12.

В чешкия лагер жълтите картони бяха 7. Вече споменахме за двата на Антонин Барак, а любопитен факт е, че три от чешките картони бяха за играчи от пейката, които дори не се появиха в игра.

Освен Барак, след последния съдийски сигнал заради сбиване картон получи и двуметровият гигант от чешката атака Томаш Чори. 

Снимка: Getty images