Сити боядиса Манчестър в небесносиньо за грандиозен парад с музика, цветове, шампанско, бира и ... шест купи.

Клубът е на гребена на вълната, след като за 20 години се изкачи от трета дивизия във Висшата лига, а в последното десетилетие е най-богат в света с инвестициите на кралското семейство от Абу Даби.

За този период Сити вдигна 10 значими трофея, а през последния сезон направи требъл, който не е постиган в цялата история на английския футбол - с Купа на ФА, Купа на лигата и титла.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПАРАДА НА СИТИ>>>

Целият отбор, щабът на мениджъра Пеп Гуардиола, както и служители на клуба, минаха през град Манчестър в открити автобуси. Първият, който водеше колоната, бе с женския тим на Сити, спечелил Купата на ФА и Континенталната купа.

Снимка: AP/БТА

Зад тях мъжете носеха още четири трофея - освен споменатия требъл, те показаха и Къмюнити шийлд (Суперкупата на Англия), спечелен предсезонен мач с Челси. Така общо 6 купи бяха качени на автобусите с празнуващи играчи.

Около тях хилядно море с небесносини фенове, знамена, фойерверки и култови надуваеми жълти банани, ги приветстваше. Бананите са препратка към една друга ера от историята на Сити - те бяха редовна гледка на трибуните на стария стадион "Мейн Роуд" и дълги години бяха асоциирани с феновете на този клуб.

Снимка: AP/БТА

На сцената пяха рок групи, като Пеп се включи в изпълнения на популярната банда Blossoms, която е местна, от Манчестър.

Гуардиола бе с кариран каскет в стил на герой от сериала "Peaky Blinders", но се оказа, че не го носи случайно. По този начин мениджърът почете покойния почетен президент на клуба Бърнард Халфорд, починал през март след дълго боледуване. Каскетите бяха неизменно на главата на джентълмена, дал целия си живот на Сити.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Целият състав бе облякъл тишърти с надпис Four Midable (игра на думи - думата formidable означава страхотен, безгрешен, а four е от четирите трофея - б.а.).

Единствен капитанът Венсан Компани бе с черна тениска, на която имаше щампа с пресъздадена картинка от гола му срещу Лестър кръг преди края, донесъл безценното и - както се оказа - шампионско 1:0. Надписът на фланелката бе: "Не стреляй, Вини."

Така съиграчите му опитвали да го спрат да бие от толкова далеч, преди да видят как топката влиза във вратата...

Снимка: AP/БТА

Триумфални гледки в небесносиньо.

А град Манчестър бе привикнал на паради с по една и повече купи през последните 25 години, но... в червено, с успехите на Юнайтед в ерата на сър Алекс Фъргюсън.

Времената обаче изглежда се менят във футбола.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПАРАДА НА СИТИ>>>

Снимка: AP/БТА