Изпълнителният директор на Левски - Павел Колев, потвърди появилата се тази сутрин информация, че европейският лиценз на "сините" е сериозно застрашен.

Новината оповести в сутрешния блок на bTV - Петър Ганев, който е номиниран от феновете за член на Надзорния съвет. Отново пред bTV, Павел Колев потвърди това.

Ако се стигне до отнемане на европейския лиценз на "сините", причината ще бъдат належащите плащания, които са натрупани в периода на извънредно положение. Санкцията обаче ще влезе в сила от сезон 2021/22, а не от следващия, който започва след малко повече от месец.

Колев също така разкри, че клубът води преговори с две сериозни компании, като с едната от тях разговорите са в доста напреднала фаза.

"По принцип е възможно да останем без лиценз за Европа, но е много трудно, да не кажа невъзможно, да стане за този сезон 2020/2021. Този лиценз се издава на база на финансовите резултати на клуба за 2019-а. Там сме подали документи и очаквам съвсем скоро да получим лиценз, както за евротурнирите, така и за българското първенство.

Следва и друга процедура - ако към 30 юни 2020-а, Левски все още има непокрити задължения към персонал и към други футболни клубове, тогава органът на УЕФА, който се занимава с финансов контрол на клубовете, е възможно да ни наложи наказание, за това, че имаме непокрити задължения към персонал и други клубове.

Едно от изискванията на финансовия феърплей е да нямаме такива задължения към определена дата. И след това да ни лишат от участие в следващия сезон на европейските клубни турнири, за който клубът се е класирал по спортни резултати.

Съответно ще има и гратисен период, в който ние бихме могли да покрием тези задължения. Ако ги покрием, ще си възстановим лиценза. Левски мина през тази процедура в края на 2018-а и началото на 2019-а. Тогава успяхме да платим навреме и всичко беше наред.

Сумата никак не е малка. Аз участвах в изплащането на предходния такъв дълг. Тогава беше около 1,8 млн. лева. Основната част от сумата се натрупа в последните 4 месеца и тя се дължи на неплатените заплати, данъци и осигуровки.

Имаме един падеж на плащане по трансфер на футболист от чужбина. На този етап имаме добра комуникация с клуба, на който дължим пари. Колкото и да ни е добра комуникацията, те имат пълното право да ни стопират към 30 юни тази година. Другото задължение е към български клуб за футболист, който привлякохме миналото лято и там предполагам ще се водят други разговори. Като цяло съм оптимист. Предполагам, че няма да се стигне до наказание.

Хората направиха достатъчно, за да кажем, че сме най-популярният футболен клуб в България. И през тези три месеца интересът не е спирал и придобива някакви конкретни измерения по отношения на бъдещи рекламодатели в Левски.

Надявам се до седмица - две да има подписани рекламни договори, които да осигурят някакви свежи парични постъпления. Водим разговори с две компании. С едната сме на фаза проектодоговор. С другата разговорите са в по-начална фаза. Важно е от кога ще влезе в сила договора. На този етап поне аз не съм водил разговори за генерален спонсор. Мисля, че има интерес и към тази позиция, но това със сигурност ще стане през следващия сезон.

На този етап си изпълнявам задълженията абсолютно нормално и така ще бъде със сигурност до Общото събрание на 17 юли. Не знам защо съм толкова интересен. Моята позиция не се е променила. Още преди смяната на собствеността декларирах, че новият собственик има право да направи екип, с който да работи. Ако той иска да работи с мен, ще седнем, ще говорим и нещата ще се изяснят. Ситуацията ми като изпълнителен директор не ми позволява аз да стана и да си тръгна, дори нещо да не ми харесва. Не съм си го и помислял.

Това, което преживяхме за 3 месеца с колегите, ми отнема моралното право да си тръгна, дори да имам тази възможност. Най-малкото защото минахме през много перипетии и продължаваме да се борим за оцеляване. Мисля, че имам морално задължение към хората, с които работя в екип тук да остана, докато нещата се нормализират поне", заяви Колев.