Най-критикуваният отбор от началот на Евро 2024 и може би с право - този на Англия, вече е само на крачка от втори пореден финал.

"Трите лъва" отново се промъкнаха, този път с дузпи срещу Швейцария, макар чисто игрово представянето за пореден мач да бе далеч от нивото, което феновете и анализаторите в страната очакват.

Англия премина групата си с една пет точки от тотално безличен футбол. Отборът бе раздиран от критики, нп все пак имаше и доза разбиране, защото бе постигната основната цел - първото място в тази група.

След това с още по-слабо представяне англичаните на практика си бяха заминали от първенството, преди Джуд Белингам да спаси положението със задна ножица в 95-ата минута срещу Словакия.

Така дойде и вчерашният мач в Дюселдорф, където Англия изравни на Швейцария с първия си точен удар, дошъл в 80-ата минута.

Всички обаче се обединиха около това, че вчерашният мач е бил най-силният, а и срещу най-силния съперник за англичаните, а перфектните дузпи донесоха ентусиазма в страната, който бе твърде далеч от обичайните си нива до момента.

Самият Гарет Саутгейт нарече играчите си брилянтни, а мача определи като най-добрият за Трите лъва.

"Смятам, че играчите бяха брилянтни. Това бе най-силният ни мач. Създадохме доста проблеми на един добър отбор, който е труден за пресиране и спиране.

Показахме характер и устойчивост, а това е доста по-важно в един турнир от добрата игра.

Нашето желание е да играем повече с топката, но това зависи и от нашия съперник. Освен това отборът ни е поставен и под огромно напрежение. Не бележим много голове, но пък играем срещу отбори, които играят страшно добре в защита.

Нормално е да празнувам. Ако не го правя то какъв е смисълът. Достигнахме на три полуфинала в последните четири турнира, а сме подложени на критики и напрежение. Не разбирам тези неща, но трябва да ги приемем", сподели той.

Снимка: Getty images

През годините Англия имаше слава на тим, който непременно се проваля на дузпи, в което все пак имаше някакво основание, защото при девет сблъсъка, решавани по подобен начин, англичаните имаха само два успеха.

Загуби с дузпи костваха участието на Англия на Мондиал 1990, Евро 1996, Мондиал 1998, Евро 2004, Мондиал 2006, Евро 2012, а също така ги лишиха от титлата на Евро 2024.

Победите бяха само на четвъртфиналите на Евро 1996 срещу Испания, преди да дойде поражението на дузпи от Германия дни по-късно, с пропуск на Гарет Саутгейт, а Англия също така спечели дузпите срещу Колумбия на Мондиал 2018.

Вчерашната победа над Швейцария бе единственият случай в историята, в който Англия вкарва и петте си изпълнения, а Саутгейт коментира това така:

"Имаме все повече играчи, които са редовни изпълнители на дузпи в тоборите си. Имаме и хора с опит на подобни турнир. Имаме и добър вратар, за който сме сигурни, че ще спаси поне една дузпа".

Снимка: Getty Images

Досега Англия имаше 100% актив единствено при победата си над Испания през 1996-а, но тогава изпълнените дузпи бяха 4. Сега Коул Палмър, Джуд Белингам, Букайо Сака, Айвън Тони и Трент Александър-Арнолд бяха безгрешни при своите изпълнения.

Вратарят Джордан Пикфорд спаси още първия швейцарски удар - този на Мануел Аканджи от Манчестър Сити, за който трябва да отчетем, че не беше от най-добрите.

Топката не бе нито силна, нито добре насочена, но Пикфорд уцели ъгъла и спаси без проблем.

Още в прякото предаване на мача се видя, че Пикфорд упорито увива бутилката си с вода с кърпа, което веднага породи подозрения, че там са написани начините на изпълнение на всеки швейцарски играч.

Това се оказа така. Снимки след мача показаха бутилка с надписани изпълнения на над 10 швейцарци, а срещу името на Мануел Аканджи пише - хвърли се наляво.

Именно това направи и Пикфорд, а спасяването му се оказа ключово за англисйкото продължаване напред.

Снимка: Getty images

Така макар и с неубедителен футбол и огромна доза късмет, Англия вече е само на крачка от финала в Берлин на 14 юли, оправдавайки ролята си на топ фаворит в турнира.

Топ фаворит като резултати, но все още не и такъв като игра. В крайна сметка обаче при евентуална титла никой няма да се връща към мачовете срещу Дания, Словения, Словакия и Швейцария, а достигнатият полуфинал донесе нужния ентусиазъм в Англия и познатите рефрени "It's coming home".

Снимка: Getty images