На 81 години почина Луиджи Симони, едно от големите имена в треньорската професия на Италия. У нас той води ЦСКА през сезон 2001-2002 г., когато пристигането му бе истинска сензация за медиите.

Симони е бил начело на 17 отбора в кариерата си на наставник, продължила над 30 години. За първи път е на скамейката като треньор през 1974-а, когато поема Дженоа.

Водил е Бреша, Пиза, Лацио, Емполи, Козенца, Наполи, Торио, Сиена, Кремонезе, ккто и в два периода - Интер. Именно с този клуб са свързани големите му успехи - става втори в първенството в драматична битка с Юве и печели Купата на УЕФА със състава, воден от гениалния бразилец Роналдо.

Симони претърпя тежък инсулт преди почти година - на 22 юни 2019-а, като от тогава се възстановява далеч от публичното внимание в градчето Сан Пиеро Градо край Пиза.

Тази сутрин е закаран по спешност в болница, но не е имало надежда да бъде спасен, след като състоянието му се е влошило рязко. А последните новини около него бяха, че има сериозно подобрение.

Съпругата му Моника помоли семейството да бъде оставено на спокойствие след новината.

А тя е на първа страница на повечето италиански вестници.

Джиджи Симони бе изключително уважаван не само като специалист, но и като честен и добър човек, каквито са впечатленията и от престоя му в България.