Фриц Келер, президентът на германския футболен съюз, изрази готовност да подаде оставката си заради скандал, който сам е разпалил.

Келер е оприличил един от вицепрезидентите на съюза, Райнер Кох, на нацисткия съдия Роланд Фрайзлер.

Въпросният Фрайзлер е бил съдия и председател на Народния съд, който между 1942 и 1945 година е издал смъртните присъди на около 2600 души по време на нацисткия режим.

Самият Кох не прие извинението на Келер, а след разразилия се скандал президентът изгуби доверието на всички представители на регионалните футболни организации в страната и по всичко личи, че това ще му коства поста. Все още няма яснота кога и как той е направил въпросния коментар по адрес на Кох.

Очаква се етичната комисия към футболния съюз на Германия да съдейства на спортния арбитраж и в края на месеца да стане ясно решението от цялото разследване.

Това далеч не е първи скандален момент с президент на ферманския футболен съюз. Предшественикът на Келер, Волфганг Нирсбах, подаде оставка преди шест години след обвинения в корупция, финансови машинации и други схеми, свързани с получаването на домакинството на Мондиал 2006.

Официалната позиция на ГФС гласи, че “има видими последици от продължаващата лидерска криза” и че вече е определен “път за реорганизация”, което индиректно означава, че дните на Келер начело на организацията са преброени.

Повече от 75 години след края на Втората световна война обществото в Германия продължава да се срамува от действията на предците си, а подобни коментари и случки винаги са осъждани жестоко.