Дискусиите във Великобритания (и в цяла Европа) около създаването на футболната Суперлига не останаха само в рамките на играта. Принц Уилям, запален фен на Астън Вила и почетен председател на Футболната асоциация на Англия, също взе отношение.

И не е изненада, че мнението му не е никак положително за случващото се. Принцът е известен с откритата си позиция, обикновено в полза на малките клубове и против диктатурата на големите пари във футбола.

"Сега, повече от всякога, трябва да защитим и предпазим футболното си семейство и общност - написа той в Туитър профила си. - От най-високо ниво до корените, до аматьорската игра. Трябва да защитим ценностите и принципите, както и честното състезание. Това са основите на футбола.

Споделям тревогите на феновете за тази новосъздадена Суперлига и за евентуалните щети, които тя може да нанесе на играта, която всички обичаме."

Въпросът с новия проект стигна и до премиера Борис Джонсън, който поиска да се включи във вечерната емисия на "Скай Нюз", а там ясно (и доста разпалено) обяви позицията си:

"Правителството на Великобритания има отговорности пред всеки един гражданин на страната. Следя с тревога събитията, както и протестите на феновете на футбола, а току що видях анкета, в която 79 процента от хората са твърдо против новата Суперлига, а още 11 процента са по-скоро срещу нея, но чакат повече информация. Това е реално стопроцентово отхвърляне на идеята. Ние не просто сме против нея, а ще направим всичко, което ни позволяват възможностите, за да спрем това да се случи."

В същото време един от най-активните съмишленици на Джонсън - секретарят по въпросите на културата и спорта Оливър Даудън, публикува в социалните мрежи:

"Ще направим така, че това да не се случва! Каквото и да ни струва! Има санкции и мерки, които можем да приложим. Това е националната ни игра, не можем да останем безучастни като правителство!".