Нови разкрития около полета, който не стигна до Кардиф с футболиста Емилиано Сала на борда, заплашват да разпалят още по-сериозен скандал след трагедията с аржентинеца. Нападателят загина на път от Нант за уелския град, където трябваше да започне тренировки с новия си клуб.

Разследване на Civil Aviation Authority е показало, че не само този курс е в противоречие със законите. Вече бе доказано, че пилотът на фаталния полет - Дейвид Ибътсън, е летял без разрешително да го извърши.

Оказва се, че от началото на декември до 21 януари - деня на катастрофата - са извършени няколко полета между Франция и Уелс, свързани с трансфера. И около тях има доста неясни, а - оказва се - и неособено законни неща.

На 5 декември мениджърът на Кардиф Сити - Нийл Уорнък, както и помощникът му Кевин Блекуел, са летяли да гледат Сала в игра за Нант срещу Марсилия. Този полет е бил нает при съмнителни обстоятелства от агента на играча Уили Макей.

Следващите осем полета в двете посоки, които са включвали нова скаутска мисия на хора от Кардиф, както и пристигането и прибирането на Сала за медицински прегледи в новия му клуб, са извършени от официална лицензирана компания - Channel Jets.

Клубът от Висшата лига Кардиф твърди, че е работил само с тази компания, когато е организирал полети по случая. Въпреки това, около два от тези курсове също има неясноти - не са регистрирани като такива с пасажери на борда, а като товарни. А в самолетите, по признанията на хората от Кардиф, са били Уорнък, Макей, Сала и още хора.

Освен това и в тях е имало пилоти като Ибътсън, които не са притежавали законен лиценз. 

Според неофициални информации, разследването ще доведе до големи скандали, които ще се разгорят и извън случая "Сала".

Оказва се, че не е много трудно да наемеш самолет за полет над Ламанша, независимо каква е целта и кой си. В доста от курсовете са пилотирали хора, които нямат необходимия лиценз. Контролът обаче изглежда е доста слаб.

В добавка, клубовете Нант и Кардиф са уязвими по темата, защото може да се окаже, че са си затваряли очите пред недокрай изрядните документи по полетите.

В крайна сметка трагедията със смъртта на Сала може да донесе сериозни разкрития и сътресения в един бизнес, около който има много въпросителни и "тъмни петна".