Експертите от Футболната обсерватория (CIES) разпространиха идеалните отбори на сезона в елитните европейски първенства. Родната Първа лига също попада в този списък, но като цяло най-добрата единадесеторка на родния шампионат е доминирана от чужденци.

В състава попадат едва двама българи, а най-много представители има Лудогорец - цели осем.

Единият от двамата български футболисти е на вратата - там е поставен Николай Михайлов от “Левски”. Стражът запази 15 сухи мрежи в 29 шампионатни мача.

В защита са наредени Сисиньо, Оливие Вердон и Игор Пластун от “Лудогорец”, както и Брадли Мазику от ЦСКА. Шампионите не бяха с най-добрата дефанзивна линия и макар да допуснаха само 25 гола, Черно море бе с по-добър показател от тях в тази категория с едва 22.

В халфовата линия пък е третият футболист, който не е от Лудогорец - става дума за Реда Рабей от Ботев (Пловдив), а другите двама в средата са Клод Гонзалвеш и Шоу от Лудогорец.

Снимка: БТА

Централният полузащитник на “канарчетата” записа 2 гола и 2 аситенции в 28 мача.

Роденият във Франция Гонзалвеш бе първи избор в ролята на дефанзивен халф за разградчани, като със сходни функции бе и анголското ново попълнение Шоу, който реализира и 2 гола

Нападението на символичния тим също е съставено изцяло от представители на разградския тим - там са Бърнард Текпетей, Пиерос Сотириу и Спас Делев.

Ганаецът Текптей вкара 10 гола и направи 9 асистенции в 24 двубоя, кипърското острие Сотириу наниза 17 гола и подаде за още 5 в 25 мача и така се превърна в голмайстор №1 на сезона, а Делев се отличи със 7 гола и 5 асистенции в 29 двубоя.

Снимка: БТА