Късно снощи футболният Барселона бе разтърсен от оставките на шестима членове на Борда на директорите на клуба.

На фона на пандемията от коронавирус, се появиха и доста вътрешни проблеми, свързани както с ръководителите, така и с играчите.

Естествено, че причините за неразбирателствата са финансови. Няколко месеца, след като президентът Хосеп Мария Бартомеу (на главната снимка) се хвалеше, че Барселона е най-популярният бранд в света и подхвърляше огромни суми като очакван оборот, клубът се оказа в криза.

В спор с ръководството от името на всички играчи влезе и техният капитан Лионел Меси, а късно снощи Бартомеу помоли четирима директори да подадат оставките, другите двама показаха съпричастност с колегите си.

Като причина те посочиха несъгласието си с клубната политика, призоваха и за президентски избори.

Часове след тези действия, вече бившият вицепрезидент Емили Русо намекна за присвояване на средства.

Нещо фрапиращо за клуб като Барселона, където основната движеща сила са феновете, които чрез ибори определят хората, управляващи клуба. При каталунският гранд не става въпрос за едноличен собственик, който може да се разпорежда както си реши с финансите.

Скандалът е свързан с мониторинг на социалните мрежи, който клубът е възнамерявал да извършва. Целият проект експертите са оценили на 100 хиляди евро.

Въпреки оценката обаче, футболният клуб е заплатил 1 милион евро за този, а вече бившият вицепрезидент загатна, че някой е присвоил средствата.

"Дали някой е бъркал в клубната каса? Не знам кой може да е бил, но мисля, че да. Когато платиш 1 милион евро за нещо, което струва 100 хиляди евро, няма съмнение в това.

Плащането е било разпределено на вноски от по 200 хиляди, за да се избегне нуждата от одобряването му от Борда на директорите. За всяка по-гоялма сума се изисква одобрение от борда.

Сега има отворено разследване, което ще покаже как се е случило всичко. Бартомеу вече знае това. Темата за социалните мрежи е мръсна работа. Вярвам, че някой е бръкнал в касата, но не знам кой. Убеден съм обаче, че не е някой от Борда", заяви Русо пред местно радио.

Според медиите в Каталуния, основният заподозрян е Жауме Масферер, който бе отстранен от поста съветник на президента през февруари.

Той е загубил работата именно заради този случай. Въпросът обаче, който вълнува всеки фен, е дали президентът Бартомеу не е знаел за цялата измама, а уволнението на Масферер е било просто за показност пред хората.