Десетгодишната забрана да се провеждат международни мачове на територията на Либия ще бъде вдигната, похвалиха се от футболната федерация на страната.

Решението идва по-малко от месец след като Конфедерацията на Африка по футбол (КАФ) изпрати делегация, за да инспектира терени, стадиони и всякаква друга инфраструктура, а също така и нивото на сигурност в страната. Северната африканска държава беше раздирана от дългогодишни политически, религиозни и етнически конфликти, опити за сепаратизъм, довели до много лошо качество на живота. Световната федерация по футбол (ФИФА) е започната с цялата ситуация и също дава своето съгласие.

"Имам добри новини днес, специално за футболните фенове в страната и за всички либийци, тъй като е вдигната забраната за посещаване на стадионите и за провеждането на международни мачове на тях. Особено важно е, че се отнася за нивото на сигурност, обяви президентът на Либийската футболна федерация Абдулхаким Ал-Шалмани във видео-послание, излъчено в туитър-канала на федерацията.

Източници от КАФ потвърдиха, че действително наказанието ще бъде вдигнато, въпреки липсата на съобщение от централата за момента.

Това ще сложи край на мачовете на неутрален терен за националния отбор и за отборите в клубните турнири, принуждавайки ги да играят в Египет, Мали, Мароко и Тунис.

Първоначално санкцията беше наложена от ФИФА през 2011-а година по време на гражданската война срещу диктатора Муамар Кадафи. Беше вдигната за кратко през 2013-а, но веднага след това отново беше върнато ограничението.

Първият отбор, който ще се възползва е Ал Ахли (Бенгази), който на 17-и март ще бъде домакин на Ентант Сетиф (Алжир) в мач от турнира за Купата на КАФ. Седмица по-късно националният отбор на Либия приема съседите от Тунис в среща от квалификациите за Купата на Африка.

Ал Шалмани, който освен това е и члез на изпълкома на КАФ, обяви стадионът в Бенгази като готов за първото домакинство на националния тим. Това ще бъде първи мач на националния тим на страната на свой терен от декември 2013-а година.

"Ние поискахме от КАФ да ни направи план за посрещането на отбора на Тунис на стадион Мартирс Бенина, който да бъде на топ-ниво за сигурността на гостите. И ще го използваме по-късно при лицензирането на другите либийски стадиони", добави шефът.

Първенството в Либия се възстанови в неговата цялост миналия месец след три години трудности и участия на турнирен принцип.