Цялата структура на английския футбол извън оазиса на Висшата лига може да бъде разрушена от ефекта след пандемията. За това предупреди собственикът на втородивизионния Хъдърсфийлд Фил Ходжкинсън.

Според него, поне 50 отбора са заплашени от банкрут и влизане в администрация.

"Най-лошото, което може да се случи на играта в страната ни е следващият сезон да е без публика - каза босът. - Ако това стане факт, 50-60 клуба приключват съществуване. Не говоря за аматьорски, а за професионални такива. На практика всички извън Висшата лига са застрашени, с малки изключения."

В четирите напълно професионални дивизии в Англия има общо 92 клуба, но вече и в петото ниво - Конференцията, има полупрофесионални дружества. Според Ходжкинсън обаче при сценарий с празни стадиони и догодина, ще оцелеят само тези, които се финансират от много състоятелни корпорации и имат скъпи играчи в съставите си.

"Знам за клубове, които и в момента все още оперират само, защото са в програмата на правителството за икономическа помощ - признава бизнесменът, който заведе Хъдърсфийлд и до Висшата лига миналия сезон. - Само това им позволява да плащат на служителите си. Други пък просто подписаха споразумения за отказ от възнаграждение в рамките на лятото. Но после пак ще трябва да им се плаща.

Откъде ще дойдат парите? Нулев приход от мачове, нулев от артикули, нулев от реклама и телевизии. В момента летим към пропастта, но най-лошото ще е през следващия сезон. Ако той мине изцяло без зрители, нашата загуба ще е някъде между 7 и 10 милиона лири, само от това. Ще връщаме и пари на телевизиите по редуцирани договори.

Само нашият клуб ще е на минус от около 30 милиона лири. Въпросът е какво ще направи футболът генерално, за да минем през тази криза?"

В Лига 1 и Лига 2, които са третото и четвъртото ниво на професионалния футбол, вече има негласно споразумение на клубовете да освободят играчите с по-високи заплати. Така, ако сезонът там се доиграе, това ще стане с млади момчета и ветерани, които ще взимат по 300-500 лири на седмица. Около 450 играчи само от тези две дивизии се очаква да са без договори от юни.

Решението на Ходжкинс минава през генерално споразумение, в което играчите имат водеща роля:

"Ако Асоциацията на професионалните футболисти наложи общо намаляване на заплатите с 50 процента от върха до дъното, имаме шанс да оцелеем. Ние не можем да го правим, клубовете са длъжни да изпълнят договорите. Но играчите могат да се намесят, за да спасим футбола. Има и други варианти, някои са далеч от идеални и много хора ще са без работа. Но не бива да си заравяме главите в пясъка."