Спортният арбитражен съд в Лозана каза мнението си по темата дали ЦСКА, който в момента се състезава в Първа лига на България, е наследник на фалиралия през септември 2016 г. ЦСКА.

Позовавайки се на утвърдена юрисдикция при какви обстоятелства "нов" клуб може да се счита за "спортен наследник", независимо от правната форма, по която съответните клубове са експлоатирани, КАС отговаря с "да" на въпроса.

Решението идва по делото, заведено от футболния агент Сокена Ба срещу ФИФА и ЦСКА, по което тя иска дължими пари по трансфери, извършени с фалиралото дружество.

"От значение са име, цветове, фенове, история, спортни постижения, трофеи, стадион, списък на играчи и исторически фигури, които му позволяват да се отличава от останалите клубове. Спортният наследник на бивш, вече несъществуващ, клуб може по принцип да отговаря за финансовите задължения на този бивш клуб, независимо, че наследникът не е страна по споразумение", аргументира се съдът в Лозана.

КАС счита, че в този случай Вторият ответник е спортният наследник на първоначалния длъжник. В резултат на това съдът счита, че ФИФА не е приложила неправилно тази разпоредба, като е образувала дисциплинарно производство срещу ЦСКА.

КАС добавя, че ЦСКА трябва да се счита за същия клуб като първоначалния длъжник или поне "спортният наследник" на първоначалния длъжник и, че може да носи отговорност за задълженията.

В заключение Спортният арбитражен съд потвърждава решенията на Дисциплинарната комисия на ФИФА.

А именно - че ЦСКА не е длъжен да плати 50 000 евро на Сокена Ба, тъй като тя не е предявила претенциите си в делото по несъстоятелността, което е разглеждано в Софийски градски съд.