Мегаделото за европейската Суперлига стартира официално днес в съда в Люксембург. Спорът е между УЕФА, от една страна, и грандовете Реал Мадрид, Ювентус и Барселона, от друга.

Триото обвинява централата в монополна и господстваща роля в организацията на футбола и настояват сами да имат правото да организират надпревара, която да е конкуренция на Шампионската лига. Заседанието ще е в два поредни дни и ще бъде председателствано от испанския съдия Мануел Руис де Лара, като се очаква решението да бъде обявено най-късно до старта на Мондиал 2022 през ноември.

Както е ясно, 12 клуба миналата година обявиха, че се отцепват от УЕФА и сами ще организират своя Суперлига, но след сериозен натиск от фенове и от евроцентралата 9 от тях се отказаха. Барса, Реал и Юве обаче са категорични, че остават верни на идеята и настояват да получат картбланш.

Институциите на ЕС са против формирането на новия турнир. На 23 ноември Европейският парламент прие резолюция за областта на спорта, която изрично призовава за "европейски спортен модел, който признава необходимостта от силен ангажимент, интегриране на принципите на солидарност, устойчивост, приобщаване за всички, открита конкуренция, спортни заслуги и справедливост, така че е срещу сепаратистките състезания, които подкопават тези принципи и застрашават стабилността на цялата спортна екосистема".

Предварителните прогнози са, че трите футболни клуба имат малки шансове за успех в делото. Президентът на УЕФА Александър Чеферин също изрази учудване, че казусът влиза в съда. "Когато си говоря с Флорентино Перес, той признава, че планът за Суперлига няма шанс, а в същото време води съдебни битки", сподели Чеферин, който все пак призна, че засега не се повдига темата за санкции срещу трите клуба.

Ако обаче все пак решението не е в полза на УЕФА, това ще означава футболна революция в Европа и на практика може да се очакват множество нови турнири.