Легендарният футболен треньор на националния отбор и ЦСКА - Димитър Пенев, днес навършва 75-годишна възраст. Макар че официално празнува раждането си на 12 юли, всъщност Димитър Пенев е роден на 10 юли. Радостта на родителите му е толкова голяма, че докато отидат да го запишат, вече е станало 12 юли.

Пенев, който е наричан Стратега от Мировяне от своите почитатели, през годините се превърна в едно от емблематичните лица на родния футбол благодарение на успехите си и колоритната си личност.

Той носи червената фланелка на ЦСКА между 1964-а и 1977-а, като в този период записа 329 мача и 24 попадения. Спечели 7 титли в българското първенство и пет пъти Купата на Съветската армия. Като треньор на "армейците" изведе тима до 3 шампионски титли и 4 купи.

ВИЖТЕ РЕТРО И СЪВРЕМЕННИ КАДРИ С ДИМИТЪР ПЕНЕВ >>>

Като активен футболист Пенев изпълняваше ролята на централен защитник и изигра 90 мача за националния ни отбор, в които вкара две попадение.

Участва на цели 3 световни първенства - през 1966-а в Англия, през 1970-а в Мексико и през 1974-а в Западна Германия.

Активната му кариера приключва през 1977-а, като вече е една от иконите на ЦСКА.

Пенев бе треньорът зад най-големия успех на националния ни отбор - четвъртото място на Мондиала в САЩ през 1994-а. Две години по-късно стана първият национален селекционер, който ни класира на Европейско първенство. Това са част от причините да спечели класацията за най-добър треньор на миналия век в България.

Открит е за големия футбол от Тодор Конов - Бакиш, който е бивш вратар на столичния клуб Шипка. Пенев започва кариерата си в Локомотив (София), където се налага като стълб в отбраната на 19-годишна възраст. В първите му години му се налага да пътува до тренировъчното игрище на Локомотив 10 километра.

В онази година треньорът на ЦСКА Манол Манолов - Симолията го посещава в дома му и го убеждава да подпише с "червените". Мисията е изпълнена.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯ СЪС СНИМКИ НА ДИМИТЪР ПЕНЕВ >>>

Треньорската му кариера започна като помощник в ЦСКА, но бързо става основният наставник и налага таланти като Христо Стоичков, Емил Костадинов и Любослав Пенев.

Но най-емблематичният му момент остава 1994-а, когато по своя си начин вдъхна увереност на футболистите ги и убеди, че могат да постигнат немислимото.