Съдиите в Англия стигнаха до единодушие, че настоящото пунктуално тълкуване на правилото за игра с ръка не може да продължава. На среща на арбитрите от Висшата лига, както и на представители на клубовете и самата организация, бе разгледано случващото се в първенството в първите три кръга.

А то е - 22 дузпи в 28 мача, някои от които направо втрещяващи.

Според правилото в момента - и ако то се прилага буквално, всяка игра с ръка, ако ръката ти "уголемява обема на тялото", е нарушение.

Без оглед на това с каква сила и от колко близо е пратена топката, къде лети, в какво движение те хваща и дали има умисъл в действията ти.

"Ще приложим по-широко скроен прочит на правилника", признаха реферите след срещата, като нито един от тях не пожела да бъде цитиран, но фразата е казана пред "Гардиън".

В понеделник мениджърът на Нюкасъл Стив Брус нарече случващото се "фарс", като визираше дузпата, дадена за неговия отбор в последните секунди при гостуването на Тотнъм (1:1).

Тя бе отсъдена за игра с ръка на нищо неподозиращия, скочил във въздуха и с гръб към ситуацията бранител на съперника Ерик Дайър.

"Този път е в наша полза, но следващия ще е срещу нас", обобщи Брус. И каза, че това не може да продължава така.