22 дузпи в първите 26 мача. Това звучи толкова невероятно, че чак е леко комично. Всъщност, нищо около тази тема - с отсъжданите във Висшата лига този сезон дузпи, не звучи особено сериозно.

Например това, че рекордът за най-много дадени наказателни удари в историята на Висшата лига за сезона е 106 (в 380 мача). Ще го подобрят някъде около пети-шести кръг с тези темпове. Това сериозно ли е?

Нито пък това, че Джейми Варди вече оглавява реализаторската листа с 5 гола в три кръга, от които 4 са от 11 метра.

Или другият куриоз - свириха и дузпа дори след края на мача (Брайтън - Манчестър Юнайтед 2:3), а вчера на стадиона на Манчестър Сити реферът Майкъл Оливър направо си устрои карнавал на дузпите - даде три, все за гостите.

Гледка, която е най-.вижданата по терените на Англия този сезон - ВАР проверява за дузпа

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Защо Висшата лига се превръща в такъв цирк? Сякаш неизбежно е всеки двубой да бъде белязан поне от един удар от 11 метра.

Няколко са основните причини и те много бързо трябва да бъдат коригирани. Каза го и Стив Брус, мениджър на Нюкасъл, след като неговият отбор ПОЛУЧИ дузпа в 94-ата минута на терена на Тотнъм в неделя и изравни от нея.

При "нарушението" Ерик Дайър от домакините бе с гръб към топката, която летеше нанякъде след поредното единоборство и го чукна между лакътя и рамото. В гръб. Без заплаха за вратата, вероятно даже по-скоро излизаше навън от наказателното поле. Абсурдно решение - но правилно по буквата на новия правилник.

Той гласи, че игра с ръка се отсъжда тогава, когато "ръката уголемява обема на тялото", спирайки топката. Вие опитвали ли сте да тичате или скачате - действия, извършвани стотици пъти в един футболен мач, като държите ръцете си така, че да не "уголемяват тялото ви"!?

Ако Юсеин Болт бягаше в силните си години при такива правила, рекордът на 100 м нямаше да е 9.58 сек, а вероятно около 29.58.

Как се тича и скача с ръце "в джобовете"!?

Та - това е за новото правило. Гледат на ВАР, топката удря ръката, тя е встрани от торса - дузпа.

Варди поставя тялото си пред Кайл Уокър, който и да опитва да го избегне, не може - дузпа

Снимка: AP/БТА

Другата причини - ужасно променените стандарти на рефериране и отсъждане при единобороствата. Навремето английският футбол бе игра за мъже, които смело посягаха за всяка спорна топка. И днес футболът остава игра на контакт, не може просто да те пропуснат край себе си, когато си с топката. Все някой ще те бутне, закачи, докосне.

Половината от тези абсурдни 22 дузпи са отсъдени за "препъвания" в наказателното поле, а някои от тях бяха направо смешни.

Излиза, че вече е на мода да поставиш тялото си пред бранителя, при което той - на скорост - просто се отърква в теб и това е достатъчен "контакт", за да паднеш. И това се смята за интелигентна игра, не за пренебрежимо ниско ниво, за да бъде дадено толкова тежко наказание като дузпа.

Вчера Лестър получи две такива, в събота Брайтън би такъв наказателен срещу Юнайтед, преди това - Челси срещу Ливърпул, Шефийлд Юнайтед срещу Вила и още, и още... Списъкът е безкраен.

Та - както казваше великият Брайън Клъф: "Съдиите разбират правилата, но не разбират играта". Има предвид, че не усещат кое кога е достатъчен контакт, за да има нарушение. И кое кога е игра с ръка, умишлено спираща удар в рамката, опасно центриране, а не просто хвърчаща нанякъде топка, закачила някой случайно по ръката, която няма къде другаде да е.

Ефектът от всичко това е, че играчите просто "пробват" реферите вече по 20 пъти на мач. Ритане на топката в наказателното поле - дори напосоки, все ще удари някого някъде. Гора от ръце във въздуха с искане на дузпа. Падания за щяло и нещяло в наказателното поле - пак викове и вдигнати ръце с молитва към съдията. И така ще е цял сезон, защото стандартът вече е наложен.

Букмейкърите вероятно скоро ще извадят залог "Да има дузпа в мача" от английските двубои. Просто губят пари - това е като гилотина, която всички чакаме да падне и е чудо, ако не стане в даден мач.

Моуриньо си тръгна още преди изпълнението на дузпата и края на мача вчера, възмутен

Снимка: Getty Images/Guliver Photos