Новината за създаването на футболна Суперлига разтърси Европа, а отзвукът от отцепването на дузина елитни отбори в собствено първенство ще се коментира още дълго време. Със сигурност обаче един човек е всичко друго, но не и изненадан от този ход. 

Неговото име е Арсен Венгер. Легендарният френски треньор на Арсенал на няколко пъти през годините говореше за създаването на подобен проект, като в изказванията му личеше твърдост и убеденост, че всичко е въпрос на време. Е, мосю Венгер се оказа прав, а ето какво мнение изказваше. 

“Може би след 10 години ще има обединена европейска лига. Парите, които идват от Шампионската лига, няма да бъдат достатъчни за някои клубове. Не съм на 100% сигурен, но имам такова усещане. Приходите се прибират от УЕФА и след това се разпределят по клубовете”, казва Венгер в интервю за The Guardian през 2009 година.

През 2018 година французинът отново говори по темата, като пак подчерта, че парите са основна движеща сила и очаква до няколко години да има европейска лига, в която мачовете да се играят през уикендите.

“Неизбежно е. Защо ли? Първо, защото разпределението на парите между големите и малките клубове ще стане проблем. Големите клубове ще кажат - “Ако играят два малки отбора, никой не иска да ги гледа. Хорат искат качество. Парите трябва да се разпределят между нас, никой не се интересува от вас”. Мачовете от местните първенства ще се играят във вторник и сряда, може би това е следвщата стъпка”, заявява тогава той.

В същото интервю отпреди три години той изрази мнение, че Премиър лийг трябва да бъде с 16 отбора, за да стане първенството по-атрактивно.

Треньорът на Ливърпул Юрген Клоп също се е изказвал по темата през годините, обявявайки се категорично против подобен ход.

“Надявам се подобно нещо да не се случи никога. Футболът има страхотен продукт в лицето на Шампионската лига и Лига Европа. За мен Шампионската лига е Суперлига. Не играеш винаги срещу едни и същи отбори. Да, финансите са важни, но защо да правим така, че Ливърпул да играе с Реал (Мадрид) в десет поредни години?”, сподели Клоп пред Kicker през 2019 година.

 “Кой би искал да види нещо подобно?”, попита колоритният германец.

Ливърпул е един от шестте английски отбора, включили се в новия проект. Останалите са Арсенал, Челси, Тотнъм, както и Манчестър Юнайтед и Манчестър Сити. Пълният списък се допълва от испанските Атлетико, Реал и Барселона, както и италианските Ювентус, Милан и Интер.