Във Висшата лига назрява война, в която думата солидарност няма да има място.

Осем от десет клуба сред първите 10 в актуалното класиране, сред тях - всички грандове в английския футбол, реално застанаха на позиция срещу Манчестър Сити в най-важната битка на "гражданите". А тя е в обжалването пред Спортния арбитражен съд в Лозана на наказанието от УЕФА за нарушаване на Финансовия феърплей. Клубът е изхвърлен за 2 сезона от европейските турнири.

Според информация на "Дейл Мейл", която бе тиражирана и от останалите големи издания на Острова, Манчестър Юнайтед, Челси, Арсенал, Ливърпул, Тотнъм, Уулвърхемптън, Лестър и Бърнли са сред отборите, които вече са отправили официални писма до Спортния арбитражен съд (КАС).

Те изпълват топ 10 към момента, като другите два клуба са Шефийлд Юнайтед (без позиция) и самият Сити.

Тези, а и още от членовете на английския елит, са писали до КАС, а правна фирма е завела общия им иск като единен. Той а за това да не бъде разрешавано наказанието на Сити да е замразено, докато тече обжалването.

Ясно е подчертано, че клубовете са на позиция, че наказанието е справедливо, без това да бъде взимано предвид при решението на КАС. Те просто искат да блокират възможността Сити да "тупка топката" до началото на следващия сезон и да отложи санкцията.

С други думи - в тази битка спонсорираният от управниците в ОАЕ клуб е сам, без да разчита на солидарност от най-силните фактори в английския футбол.

Явно конкуренцията там отдавна вече не е само на терена, а на клубовете им е писнало от Сити, който на няколко пъти вече бе обвиняван в заобикаляне на правилата при финансирането.

През 2014-а УЕФА бе на път пак да извади клуба от турнирите, но се размина само с глоба от 49 милиона лири.