Междуличностната война, която вече месец клати сериозно целия испански футбол, продължава с пълна сила.

Вместо да празнуват световната титла при дамите, в страната се фокусираха върху целувката на вече подалия оставка Луис Рубиалес с Джени Ермосо. Босът бе принуден да се оттегли след тежки скандали, но с това напрежението не стихна, а Ермосо се превърна в лидер на отбора и войната му с всички директори.

Исканията на футболните националки са за повече уважение към тях, а от федерацията засега отказват компромис. Новата селекционерка Монте Томе повика голяма част от бойкотиращите футболистки, но без Ермосо. С мотива, че така ще я защити.

Самата Ермосо обаче не остана длъжна и публикува яростен коментар, като обвини Томе, че иска да разбие отбора на групички.

"Да ме защитите от какво? Прекарахме седмици и месеци в търсене на тази защита, която не успяхме да намерим във федерацията. Същите хора, които ни молят за доверие, са тези, които публикуват списък с играчи, които са поискали да НЕ бъдат повикани.

Играчите са съвсем наясно, че това е поредната стратегия на разделение и манипулация с цел сплашване и заплаха от съдебни последици и икономически санкции. Още едно неоспоримо доказателство, което показва, че нищо не се е променило днес и което потвърждава причината, поради която се борим и начина, по който го правим.

Искам да изразя пълната си подкрепа към моите колеги, които днес бяха изненадани и принудени да реагират на поредната злощастна ситуация, предизвикана от хората, които продължават да вземат решения във федерацията", написа Ермосо.

Припомняме, че Томе, която замени уволнения пак покрай скандала шампионски треньор Хорхе Вилда, повика в състава 15 от футболистките, позлатили се на Мондиала. И ако те откажат, ще има тежки санкции.

Общо 21 от 23 състезателки в състава за световното обявиха, че няма да играят повече за страната, докато Рубиалес не бъде отстранен, но и не видят реални действия срещу културата на дискриминация и сексизъм, които според тях владеят испанския футбол.

Испания ще срещне Швеция и Швейцария в следващите 10 дни в мачове от дамската Лига на нациите на УЕФА.

Фейсбук