Световната футболна централа ФИФА ще получи повече от $200 милиона като компенсация в следствие на разследване за корупция. Обезщетението ще бъде изплатено заради загубите, които са претърпени от глобалните корупционни схеми във футбола, съобщиха от Министерството на правосъдието на САЩ.

Парите са иззети от банковите сметки на бивши служители, които са били сред участниците в корупционните практики, а след това са били подведени под отговорност за действията си.

От началото на разследването през 2015 година над 50 лица са с повдигнати обвинения, като повече от половината от тях се признаха за виновни. Осъдените към момента са двама.

"Това съобщение потвърждава, че парите, откраднати от корумпирани футболни служители и ръководители на спортния маркетинг чрез измама и алчност, ще бъдат върнати там, където им е мястото, и ще бъдат използвани за облагодетелстване на спорта", гласи официалната позиция.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино изрази задоволството си от това, че парите се връщат и ще бъдат използвани правилно за необходимите цели и "за да донесат осезаеми ползи на хората, които се нуждаят от това".