Огромен скандал зрее в английския футбол, след като Юрген Клоп обяви, че Ливърпул няма да играе с първия си състав в преиграването от турнира за Купата на ФА срещу Шрюзбъри.

Мачът с третодивизионния отбор завърши 2:2, след като грандът водеше с 2:0. Домакините се вдигнаха и изравниха, а по регламента на най-стария футболен турнир в света, следва преиграване на стадиона на другия отбор.

Така на 4 или 5 февруари Ливърпул трябва да приеме тима от трета лига. Но Клоп в интервюто си след мача обяви:

"Тогава ще играят децата, а и аз няма да съм там. Нийл Кричли, треньорът на отбора ни до 19 години, ще води мача. Трябва да уважаваме играчите си, а и преди месеци Висшата лига ни каза, че тогава имаме зимна пауза (от 1 до 15 февруари). Трябва да уважаваме и това. Излизаме във ваканция, в преиграването няма да има футболисти от първия тим, нито пък ще ме има мен."

Футболната асоциация, която администрира турнира, вероятно ще глоби Ливърпул. Клубовете извън елитната лига на Англия са възмутени, като настояват за сурови санкции. Не така смятат обаче останалите три отбора от Висшата лига, които също трябва да минат през преиграване.

"Това е невероятно - каза Стив Брус, чиито Нюкасъл не успя да бие от първия опит Оксфорд, също от Лига 1. - Имаме пауза, в която да дадем малко почивка на играчите, да подготвим неща тактически, да съберем сила за края на сезона. А Футболната асоциация слага преиграването точно по време на нея. И разваля плановете ни."

Елитните клубове са планира пътувания извън Острова за едноседмични лагери в по-топли места, а и за смяна на обстановката. Тиймбилдинг обаче няма как да има, когато в средата на паузата имаш мач.

Клоп вече веднъж отсвири мач от вътрешните турнири през сезона, като остави "децата" да играят срещу Астън Вила в Купата на лигата през декември. Но тогава ситуацията бе различна - Ливърпул игра 20 часа по-късно в Катар полуфинал за Световното клубно първенство.

Сега критиките са, че отборът не е извън континента, не е дори извън страната, за да зачеркне тотално турнир с такава история и репутация.