Бившите ни национали Димитър Бербатов и Мартин Петров са получили отказ на кандидатурите си за треньорски лиценз PRO от страна на УЕФА, съобщава "Меридиан мач".

Въпросният лиценз дава право да се ръководят мачове от родния елит, както и националните гарнитури на страната.

В началото на годината двамата получи своя лиценз "А" от Националната спортна академия, като следващата крачка в треньорското им развитие бе именно лиценз PRO от УЕФА.

За да кандидатстват за него, те се възползваха от правилника, който позволява на играчи със сериозни визитки да го изкарат без да са работили като треньори в долните нива на футбола.

Бербо и Мартин са се срещнали с ръководството на треньорската школа у нас. Съгласно правилника те не могат да започнат обучението си, ако не са работили определен период във Втора лига или като помощници в Първа лига.

Шефът на треньорската комисия Лъчезар Димитров не е отрязал директно легендарните играчи, а предпочел да изпрати писмо до УЕФА, с което да пита за възможността двамата да стартират подготовката си за лиценз PRO. От УЕФА обаче били категорични, че това няма как да стане, а Бербатов и Петров трябва да извървят всички необходими стъпки.