"За нас тази квалификация е много важна. Успяхме да възстановим някои контузени. От няколко дни тренираме на почти пълни обороти. Надяваме се да оправдаем надеждите на българския народ, очакваме помощ и от публиката", започна Стойчев.

Той добави, че титулярния разпределител Андрей Жеков вероятно ще бъде на линия за срещите от 8 до 10 юни в зала "Арена Армеец". "Андрей няма проблеми вече. Липсва му само игрова и техническа подготовка. Коляното на Николай Николов не е нито много добре, нито много зле. Божилов се оправя, Ананиев все още е далеч от завръщане. Теодор Тодоров е в добро състояние", продължи Стойчев, уверявайки, че няма да прави сметки и на турнира в София ще играе само за победа.

"Този турнир наистина е по-лек от миналата квалификация. Сега има само 4 отбора, вместо 8. Тогава играхме срещу Италия, Германия, Сърбия. Определено беше по-трудно. Сега основният ни конкурент е Франция. Играят различен волейбол от нас. Те традиционно са ни неудобен съперник. Все още имаме проблеми да покажем силата си във всеки мач. Искам да предам на тима техническите решения, за да имат волейболистите повече увереност. Срещу Германия имаше напредък в това отношение. Дано напрежението да не ни се отрази. Все пак големите спортисти се виждат в тежките моменти", каза още той.

Стойчев добави, че е "в добро духовно и физическо състояние и може да отговаря за постъпките си". Това се наложи предвид коментара на капитана на тима Владимир Николов, който преди време заяви, че Стойчев не спи много и това му пречи.

Самият наставник на България обаче намекна, че вероятно няма да води отбора след края на Олимпийската квалификация. Стойчев постави ултиматум шефа на федерацията инж. Данчо Лазаров да си тръгне, за да остане той на свой ред на поста си. Лазаров обаче се ползва с подкрепата на клубовете, членуващи във федерацията и за момента изглежда недосегаем.

Запитан колко дълга ще е почивката му след Олимпийската квалификация, Стойчев заяви: "Със сигурност ще е доста, като гледам как се развиват нещата".

Данчо Лазаров се маха, ако премиера нареди?

Треньорите на останалите участници в квалификацията също изразиха мнение преди старта на мачовете. "Това е първа Олимпийска квалификация за нас. Участваме с млади играчи. Надявам се да се представим добре", заяви треньорът на пакистанците Хюсаин Мазхар Хассан.

"Радвам се, че сме тук. Не успяхме да се класираме от квалификацията в Камерун заради контузии и умора. Знаем, че тук ще играем със силни отбори. Имахме проблеми и с политическата ситуация в страната", сподели наставникът на Египет Шериф ЕлШемерли.

"Бил съм два пъти на Олимпиада - един път като волейболист и един път като треньор. Опитвам се да предам това и на играчите ми. Единствената ни цел е първото място, защото то дава билет за Олимпийските игри. Стартираме с Египет, което е хубаво, защото ще можем да навлезем в мачовете. Срещата с България ще е важна", отсече Филип Блан, селекционер на "петлите".

Стойчев обяви групата на България за Олимпийската квалификация