От Външното министерство са се свързали с колегите си в София, като двете страни ще си сътрудничат, за да избегнат евентуални инциденти между тифозите и българските фенове.

При последното гостуване на "скуадрата" на 11 октомври 2008 г. (0:0) имаше сериозни сблъсъци между агитките. При сбиванията се проля кръв, макар да не се стигна до фатални последици, на стадиона бяха показвани свастики, а химните бяха освирквани.

На Апенините избухнаха политически дебати на висок тон в парламента, а инцидентите представиха в много лоша светлина и двете страни.

В Италия определиха двубоя като "рисков", потвърждава "Гадзета дело Спорт". За разлика от преди 4 години, сега органите на реда са по-подготвени. Инициативата е от българската страна, която е потърсила съдействие от италианските си колеги.

От крайната групировка "Ultra Italia" се очаква да пристигнат не повече от 40 ултраси. През 2008 г. те бяха 200. Повечето от тях имат забрана да посещават мачове, но заради липсата на контрол влязоха на стадиона. Сега тифозите ще бъдат ескортирани на и от съоръжението под непрекъсната охрана на полицията.

Поне 1000 униформени ще се грижат за реда. На Ботуша се притесняват и от евентуална вендета на привържениците на Левски и ЦСКА. За инцидентите през 2008 г. вината основно бе на екстремистите от "Ultra Italia", припомня ТопСпорт.