71-годишният Фъргюсън водеше клуба от "Олд Трафорд" 26 години, като донесе на "червените дяволи" 13 титли в Премиършип и две от Шампионската лига.
Фърги ще продължи да работи като директор и посланик на клуба.

Вижте снимки от страхотната кариера на Сър Алекс>>>

" За мен беше чест и привилегия да имам възможността да водя клуба и се чувствах благословен като мениджър на Манчестър Юнайтед", каза сър Алекс Фъргюсън за официалния сайт на клуба, цитиран от БГНЕС.

"Решението да се пенсионирам е нещо, което обмислях от много време и което взех много трудно. Мисля, че сега е най-правилният момент. За мен беше важно, когато реша да напусна да оставя организацията в най-силната й позиция. Вярвам, че оставям клуба в силна позиция", каза Фърги пред клубната телевизия.

"Продължаваме напред. Доволен съм, че ще изпълнявам две роли на посланик и директор на Манчестър Юнайтед. С тези две длъжности и другите интереси, които имам нямам търпение да видя какво ми предстои. Въпреки всичко, трябва да отдам и дължимото на семейството си. Те ме обичаха и подкрепяха през всичките тези години.

Съпругата ми Кати е много важна фигура, която стоя до мен през цялата ми кариера. Тя не спираше да ме подкрепя и окуражава. Нямам достатъчно думи, за да изразя какво означава тя за мен", каза Фъргюсън.

"За играчите ми и персонала, миналото и настоящето, искам да им благодаря, че запазиха нивото и професионализма си, и ми помогнаха да спечелим толкова много незабравими трофеи. Когато започвах тук, подкрепата на сър Боби Чарлтън ми даде самочувствие и време да изградя този футболен клуб. За последното десетилетие, семейство Глейзър ми даде възможност да извадя най-доброто от Юнайтед и аз бях щастливец, че работих с толкова талантлив и отдаден изпълнителен директор като Дейвид Гил. Благодарен съм на всички", каза още Фърги в речта си.

Легендарният мениджър продължи емоционалните си думи: "На феновете: Благодаря ви!!! Подкрепата, която ми давахте през годините беше вдъхновяваща. За мен беше чест и привилегия да имам възможността да водя клуба и се чувствах благословен като мениджър на Манчестър Юнайтед".

Гардиън: Бъдещето на САФ в Юнайтед е под въпрос


Блатер: Фъргюсън се нарежда сред великите,

Дейвид Мойс е фаворит за заместник на Фъргюсън