Познавате Николай Станоев отлично и от години. Разсмивал ви е от малкия екран, гледали сте го в киното, участвал е в популярни шоу програми и сериали, а в последно време създава авторско комедийно съдържание в почти всички социални мрежи.

Голямата част от детството на Ники и младежките му години преминават във Видин. На театралната сцена играе първо именно в крайдунавския град, после в Благоевргад, следва период и в Народния театър "Иван Вазов". Победител е във формата на Шоуто на Слави - "Народен артист" през 2006 г. Ники стремглаво продължава да трупа популярност и опит. Играе в един от най-популярните български ситкоми - "Домашен арест", но днешната му игра е във футболното предизвикателството на dir.bg - Game ON!

Снимка: dir.bg

Ники избира Ливърпул в чест на неговия брат, който живее в града на Бийтълс и подкрепя "червените" от Мърсисайд. Роден през 80-те, той добре си спомня колко различни са били забавленията за децата във Видин, където спортът и игрите по улиците са част от ежедневието му.

"През 80-те и 90-те във Видин баскетболът и самбото бяха много силни. Игрите бяха навън. Стражари и апаши, бой, песници... Детските лудости бяха стандартни.", разказва Ники

С усмивка се сеща за емоциите около "американското лято" през 1994-а година, когато България се класира на четвърто място на Световното първенство по футбол.

"94-та нямаше Facebook и във Видин си празнувахме навън. Социалните мрежи бяха по Лади, Жигули, някой друг тираджийски мерцедес. Всичко на клаксона"

Снимка: dir.bg

Още от малък, Ники има способността да забавлява хората около себе си. Първите му стъпки в сценичните изкуства са свързани с поредно наказание, което получава като дете. Влиза в "правия път" чрез театъра и винаги ще е благодарен за това.

"Бяхме един отбор от големи шматароци, които правеха много пакости. Ходехме и къртехме емблемите на колите. Накрая обаче ни хванаха и училищната психоложка ни събра цялата група от джамбази в една театрална школа. "

В спорта и игрите успехът е по-лесен за измерване. Резултатът определя победителя от определен сблъсък, особено в колективните спортове. Успехите и мотивацията в изкуството се определят по далеч по-субективен начин.

"Смешно е да си смешен, но е неизмеримо. В изкуството няма как да кажеш кое е по-по-най. Доказаният артист има своята аудитория, комерсиалният артист има дори по-голяма аудитория, но и това не е показателно. Особено с това събиране на "лайки"(б.р. лайкове в социалните мрежи)" - направо ми омръзна!", споделя Станоев

В последната година масово артистите използват социалните мрежи, за да споделят произведеното от тях съдържание. Ники е сред най-адаптивните в гилдията и без пандемична обстановка, но признава, че има неща, които не може да направи без публика. Като проектът му #НикиГовориЗаМузика, който е спрян от месеци, заради невъзможността му да събира публика на живо. Чрез заснемането на различни клипове, Ники жъне успех в онлайн пространството и се забавлява докато го прави.

"Интересно ми е да създавам съдържание в социалките. Нямам десетки хиляди и милиони последователи като изключим Tik-Tok, но така или иначе това са хора, за които не бих казал, че имам влияние, а по-скоро, че това са свежи хора от различни поколения, които просто се кефят на нещата, които правя."

Снимка: dir.bg

Сред големите страсти на Ники Станоев е Стенд-Ъп комедията. Оценява, че този формат вече е създал своята субкултура и популярна физиономия, но в същото време вижда твърде много его сред комиците и прекомерно съревнование.

"Стенд-ъп комедията трябва да е като караокето. Всеки може и трябва да опита. Това е свободна форма. Няма нужда да се мерим, кой кой е в стенд-ъп средите. Иначе най-голямата грешка в този жанр е да разказваш вицове или чужди смешки."

А има ли български спортисти, които са достатъчно артистични, за да го впечатлят с комедия или драма?

"Има класики като Божинката! Започна от това, че изказите му стоят нелепо и говори легендарни щуротии. Но ти свикваш с това, има го и вайръл ефектът и ти е забвано. Какво ли не му се изсипа на Божинов, но той го преувеличава още повече, иронизира сам себе си и става забвано."

В това число Ники добавя и името на Димитър Бербатов, който вече има опит и в истинското кино. Комедиантът вярва, че бившият футболист на Манчестър Юнайтед притежава талант, за да влиза в роли и да забавлява публиката. Именно Манчестър Юнайтед пък е отборът, срещу който се изправя Ники със своя Ливърпул във виртуалното дерби срещу водещия Деян Веселинов. Макар да не е най-големия футболен фен, Станоев успява да смеси сериозното със смешното, а за да се посмеете от сърце с най-актуалния комик у нас - просто изгледайте видео епизода.