Роден в американския щат Тексас бивш национал на Германия е най-актуалното треньорско име в страната. Фабиан Хюрцелер, който води втородивизионния култов немски Санкт Паули, изостава единствено от Юлиан Нагелсман в класацията за най-млад треньор, водил отбор в местния професионален футбол.

Нагелсман стори това на 28 в Хофенхайм, а хамбургския тим назначи Хюрцелер малко преди Коледа, когато той беше на 29. Рисков ход, който обаче изглежда се отплаща напълно, защото под негово ръководство Санкт Паули има 10 победи в 12 мача, печелейки 30 от 36 възможни точки.

Той поема отбора на четири точки от зоната на изпадащите, а сега местата за промоция са по-близо от тези, които те пращат в долна дивизия.

Така Хюрцелер се очертава като изгряващата звезда от германската треньорска школа, добила в последно време прозвището "Хогуортс" на футбола, в съпоставка с училището за вълшебници от култовата поредица за Хари Потър.

Бившият дефанзивен халф е юноша на Байерн (Мюнхен), където е бил капитан на различните формации при подрастващите, а след кратка кариера из долните дивизии осъзнава, че е по-добре да се пренасочи към треньорския занаят. Нещо, което добре познато във футбола име му предрича още преди години.

Снимка: Getty Images

Емре Джан, с когото играят заедно в дубъла на Байерн, заявява преди време, че от Фабиан ще стане великолепен наставник.

"Първите две години в Байерн бях най-слабият в отбора. Убеден бях, че ще ме изгонят, но здравата работа се отплати и на 14 вече бях капитан. Винаги ми е харесвало да съм лидер. Когато вече бяхме пълнолетни и стана време за преминаване към мъжкия футбол, започнах да разбирам, че имам различен талант. Нямах нужната физика, но осъзнах, че гледам на играта като треньор, а не като футболист", връща се назад във времето той.

В професионалния футбол има неуспешни периоди в Хофенхайм и Мюнхен 1860, където играе изцяло за дублиращите отбори, като в крайна сметка приключва с ролята на играч едва на 23 години. И започва да се изкачва в треньорската пирамида, като след изкарването на курсове поема аматьорски тим на име Пипинсрид в регионалната лига в Бавария и същевременно е асистент в националните отбори за юноши на Германия.

Нещата започват да се получават, като на 25 вече е гост-анализатор в студиата за Шампионската лига на гиганта DAZN, а още две години по-късно става асистент на Тимо Шулц в Санкт Паули.

"Приятелката ми може би не разбира защо гледам толкова много футбол, но аз мисля за това 23 часа на ден. Така че тя вече е приела това. Да гледам и да анализирам мачове е моята страст", не крие отдадеността си към играта Хюрцелер, който получава необичаен шанс след уволнението на Шулц.

Феновете на клуба, едни от най-темпераментните в страната, първоначално са скептични към назначението на Фабиан, макар и като временен вариант.

Обикновено опитни специалисти трябва да спасяват тимовете от изпадане, а клубните шефове се хвърлиха в дълбоките води с напълно неопитен наставник.

Снимка: Getty Images

"В периода си на помощник Фабиан показа, че има конкретен подход, ясна структура на играта и предлага конкретни решения. Имаме нужда от нов тласък в отбора и сме убедени, че Фабиан е правилният човек", гласи обяснението от страна на клубното ръководство, след като временният треноьр става постоянен.

Философията на Хюрцелер е строго специфична - той вярва първо в ролите на играчите и техните задължения и чак след това в конкретните игрови формации.

И явно стратегията му сработва, защото досега Санкт Паули печели значително повече отколкото губи под ръководството му.

"Забелязал съм, че не мога да понасям загубите. Не мога да спя след тях, но после постепенно се възстановвам. Преобразувам разочарованието в положителна енергия, която ще ни е полезна за напред", разказва младата треньорска сензация.

В мометна Санкт Паули е пети с 47 точки, на девет от третия, който играе плейоф. Промоцията изглежда като почти невъзможна мисия, но най-важната такава бе изпълнена - изпадането бе избегнато.

А Фабиан Хюрцелер изглежда е следващото име от Германия, за което ще чуваме все повече и повече.