Една от спортните теми на годината, тотално влязла в общата глобална тема №1 за всички в момента, е провеждането на Олимпиадата в Токио през лятото.

Ще има ли Летни игри в Япония, в рамките на планирания период (24 юли - 9 август) ли ще са, както и дали изобщо ще са в тази календарна година?

Въпроси, на които и днес, на среща на върха на МОК, отговори не се дадоха. Очевидно защо - никой не може да предвиди каква ще е ситуацията с разпространението на заразата до юли.

А дори винаги подготвената и безапелационно точна в действията си Япония, няма да може да приеме хиляди спортисти и милиони фенове, без да има опасност за тях и в условията на пандемия.

Вариантите за игри без публика отпадат, никой не ги иска - нито организатори, нито спортистите.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Засега Токио 2020 ще има, но вицепремиерът на Япония Таро Асо нарече в словото си пред олимпийските ръководители игрите "прокълнати", позовавайки се на "40-годишния цикъл". И в неговите думи, ако върнем колелото на историята, има доста истина.

"Проклятието над олимпиадите" се появява отново и отново на всеки 40 години.

Факт е, доколкото и да изглежда куриоз на историята, че нищо не върви по план в края на цикъла от 4 десетилетия за петте кръга.

Липсващите игри

През 1940 г. пак Япония се готви за домакинство на Летните игри, а и на Зимните - двете в една година. Но избухването на Втората световна война спира провеждането на събитията. Водач на организационния комитет тогава е Жигоро Кано, който е нещо като баща на модерното спортно джудо.

Неговият силен аргумент пред света е, че страната иска да покаже как се е възстановила от опустошителните последици на голямото земетресение от 1923 г. Точно както сега бе идеален момент да демонстрира, че няма и след от кошмарните събития от 2011-а, като част от спортните състезания на игрите това лято са насрочени именно във Фукушима.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

През 1932 г. Япония се кандидатира и убеждава Бенито Мусолини да оттегли Италия като конкурент. Разменната монета е, че азиатците ще подкрепят европейската страна за игрите през 1944 г.

Токио спори с Хелзинки, но с 37 на 26 гласа печели. Но през септември 1938 г., изтъквайки като причина Японско-Китайската война, МОК отнема домакинството на почти готовата за игрите страна. Дава го на Хелзинки, преди година по-късно изобщо да отмени Олимпиадите. Естествено, избухналата в Европа война е причината.

 

Бойкотът на Москва

Четири десетилетия по-късно, Летните игри трябва да са в Москва. Месеци по-рано зимната Олимпиада е в САЩ, в Лейк Плесид, и на нея СССР и страните от Източния блок участват. На първите две места по медали даже са именно Съветският съюз и ГДР. Американците са трети.

Но още докато вървят Зимните игри, през февруари, президентът на САЩ Джими Картър обявява бойкот на тези в Москва. Причината - инвазията на съветските войски в Афганистан.

Цели 65 държави, които имат покани и квоти, не отиват на Олимпиадата в СССР. Това е най-големият спортен протест в историята, а за България означава трето място по медали на игрите с цели 41!

Отговорът е, че 14 държави бойкотират игрите в Лос Анджелис четири години по-късно, но ударът е несравним като мащаб. На откриването на игрите в Москва няколко делегации излизат под флага на МОК, а не със собствения - също протест.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

1940, 1980, 2020 г.

И така, 40 години по-късно - отново проблеми, а и облаци над Олимпиадата. Дали ще е през лятото, дали ще е изобщо през тази година?

Само три пъти в историята игри са пропадали - през 1916 г. трябва да са в Берлин, но Първата световна война ги отменя.

Споменатият случай от 1940-а в Токио е последван и от игрите през 1944-а, анулирани пак заради Втората световна война. Засега не е имало случай друго събитие, освен световен военен конфликт, да зачеркне най-големия спортен форум на планетата.

Като прибавим, че пак подобна е причината и за най-масовия бойкот от 1980-а, когато игрите са с помрачен блясък от отсъствието на над 60 държави... А този път не говорим за военен конфликт или бойни действия, а за пандемия.

Но може и да е прав японският вицепремиер Асо - прокобата може и наистина да удря Олимпиадите на всеки 40 години.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos