Изолацията на Русия вече над година продължава да е сред водещите теми в световния дневен ред, а огромна щета бе понесена и от спорта.

И докато продължава да остава нерешен големия въпрос около участието на състезатели от Русия и Беларус на Олимпийските игри в Париж догодина, от Москва дойде новината за създаването на най-новия вид спорт. Есктремен, зрелищен, чудат.

Става дума за Батирбол (Batyr Ball), а първите му видеа веднага приковаха вниманието в социалните мрежи. Заради информационното затъмнение на Русия данните за новия спорт са сравнително оскъдни, но все пак достатъчни, за да привлекат интерес.

Накратко - Батирбол е микс между баскетбол и смесените бойни изкуства ММА.

Играе се на нещо като ринг или октагон, като в двата края има поставени баскетболни кошове. А по средата има наподобяваща батут част, за да може играчите да се оттласкват високо.

Отборите са съставени от по трима състезатели, а целта е ясна - да бъде вкарана топката в коша. В този хибриден спорт точните попадения се точкуват като една или две точки - в зависимост от дистанцията, от която са отбелязани.

А къде точно е щипката ММА ли? В това, че докато състезателите се опитват да стигнат до противниковия кош, са позволени широк спектър от бойни хватки, включително прийоми от борбата и граплинга.

Разбира се, освен зрелищни физически сблъсъци, този спорт предлага още един култов елемент. Когато се стигне до чудовищни забивки, подобно на баскетбола, кошовете понякога не издържат и се пръскат на парчета. За кеф на всички зрители.

На практика почти цялата налична информация за Батирбол към момента идва предимно от разпространените видеа, а въпросителните също са доста. Основният - дали този спорт е предимно с шоу елемент или има амбиции да се развива и да се организират мащабни турнири?

Към момента обаче е безспорен факт, че интересът към новото руско изобретение е толкова сериозен, че (поне частично) успява да пробие новоизграждащата се Желязна завеса...