Пролетта в родния футбол ще се открие по един доста нетипичен начин. Това няма да е по логичния начин - с мач от редовния кръг на шампионата, нито с отложен такъв на евроучастник, както се случваше през последните две години, а с двубоя за Суперкупата.

Повечето страни откриват сезона си с такъв мач през лятото, а като цяло такъв бе и планът на БФС и ПФЛ, правейки сложната програма за кампанията, но някак въпросната среща не успя да бъде вместена в месеците до момента. Друг е въпросът, че сякаш и за участниците в него това не бе особен приоритет.

А това са шампионът Лудогорец, който по традиция от последните 12 ще играе в мача за Суперкуката, както и финалистът от турнира за Купата - ЦСКА 1948.

Двата тима ще се изправят един срещу друг в сряда от 15 часа на стадион "Ивайло" във Велико Търново.

Няма нищо лошо подобни мачове да се пращат в различни градове из страната, а единствено местната неутрална публика може да спаси това съперничество от отбелязването на пореден антирекорд.

През месец май двата тима изиграха най-слабо посетения финал за Купата на страната. Това се случи пред няма и 1000 души, което в пъти счупи досегашните антирекорди.

За да няма нов мач пред над 40 хиляди празни и изгорели от слънцето седалки на "Васил Левски", от ПФЛ разумно решиха да изместят мача от София. Истината е, че дори и пращането му в Разград нямаше да е особено нелогично, защото това нямаше да се отрази на посещаемостта на символичните гости, но поне малко повече фенове на шампионите можеше да се отзоват в съботния следобед.

Снимка: Bulphoto

От друга страна е ясно, че за Лудогорец този трофей е с твърде ниска стойност, особено когато съперникъ не е дразнител като Левски и ЦСКА, каквито бяха случаите в последните две години.

Лошото е, че липсата на Левски, ЦСКА и пловдивските отбори оказват драстично влияние на Суперкупата, към която в събота интересът ще бъде близо до нулевия.

А всичко това идва на фона на високопарните слова на Атанас Караиванов от ПФЛ, че се обмисля минитурнир за Суперкупата с четири тима. Същата тази Суперкупа, която ПФЛ, Лудогорец и ЦСКА 1948 отлагаха и отлагаха, че накрая решиха от кумова срама да изиграят на 10 февруари.

Друга болезнена истина за този мач е, че нямше да има никакава разлика, ако двата отбора си го бяха изиграли на някой от тренировъчните терени в Анталия или Белек, като част от своята зимна подготовка.

Все пак, за да бъдет докрай точни ще кажем, че в събота Лудогорец и ЦСКА 1948 няма да счупят антирекорда за посещаемост, защото през 2020-а Локомотив (Пловдив) победи с 1:0 Лудогорец насред Разград, но пред празните заради пандемията трибуни.

Иначе най-слабо посетеният мач за Суперкупата с публика е този от 2018-а, когато Лудогорец победи Славия пред около 500 души на "Трейс Арена" в Стара Загора.

Миналата година, изиграният в края на лятото мач между Лудогорец и Левски, който предостави драма и след 2:2 разградчани биха при дузпите, пък се проведе пред 22 хиляди души и бе най-посетеният.

Снимка: БТА

Година по-рано пък малко по-малко от 10 хиляди "червени" фенове видяха как техният ЦСКА бе разбит с 0:4 от Лудогорец.

Доказателства, че дори когато Левски и ЦСКА са замесени, при това в центъра на София, Суперкупата не може да генерира интереса на Вечно дерби, финал за Купа, както и на решителна битка в шампионата. Просто реномето на трети по значимост турнир напълно отговаря на истината.

Любопитно е, че утрешният мач идва след най-посетения такъв за Суперкупата по същия начин, по който финалът за Купата между Лудогорец и ЦСКА 1948 последва този между Левски и ЦСКА, който беше най-посетеният за последните 26 години.

Но такива са обстоятелствата. Лудогорец и ЦСКА 1948 си заслужиха мястото да излязат на терена утре на "Ивайло", макар тук да стои вечният въпрос (не само в България), дали при дубъл трябва да има двубой за Суперкупата

Защото Лудогорец спечели дубъл пре миналия сезон, а ЦСКА 1948 спечели сребро от Купата и бронз от първенството.

Но мачът, трябва да го има, а докато в западните страни, към които така се стремим, той се е превърнал в маркетингов продукт и неслучайно вече добива формат на минитурир в чужди страни, тук си остава едно досадно задължение пред празни трибуни.

Задължение, което се отлага от юли насам, защото все не се намира дата. Ето, сега дата има, има и локация, но особен интерес към мача няма.

А чисто спортно-технически, то по-скоро интересът ще е към ЦСКА 1948, който бе напуснат от редица играчи. Докато в Лудогорец рокадите бяха малко, защото целта в Европа и шампионата си остава висока.

Снимка: Bulphoto