Историята на спорта не е само рекорди, титли, трофеи и златни олимпийски медали.

Това са лицата, имената и легендите около тях, които знаят родителите ни, ще знаят и внуците ни.

А понякога една снимка говори повече от хиляда думи. Така казват, и с основание.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯТА И ЗАЩО ТОВА Е НАШИЯТ ИЗБОР>>>

Първият спринт. Това е - ето така е изглеждало първото състезание на 100 метра по време на Олимпиадата в Атина през 1896 г. Участват 15 спринтьори, печели Томас Бърк от САЩ, който бяга стоте метра за точно 12 секунди. Днес рекордът на Болт е 9.58 секунди.

Снимка: Getty Images

Затова и подбрахме 30 фотоса, които пресъздават поне контури на историята на спорта в модерния му вид - след първата Олимпиада през 1896 г.

Ще видите скока на Боб Бийман (на основната снимка), който е считан за вододел в мисленето за това докъде се простират човешките възможности в спорта.

Тук са Меси и Роналдо, самостоятелна епоха и реалният старт на новата ера в спорта, в която култ към личностите е водещ.

Те промениха футбола и спорта. Ерата на Роналдо и Меси в играта вероятно никога няма да бъде повторена. Да има двама толкова велики футболисти в една и съща епоха... незапомнено. Разбира се, медийният фокус върху този спорт днес е несравним с онзи от времената на Пеле и Марадона, но пък те не играят заедно и няма спор кой е кралят в техните ери. Роналдо и Меси повлияха на поне едно, ако не и на две поколения, а децата по света ще носят техни фланелки още дълги години.

Снимка: Getty Images

Моменти.

Лица.

Имена.

Рекорди.

Ето ги 30-те снимки, които ние подбрахме, за да минем през годините. Можеха да са 300, дори и 3000.

Но не е целта да сме изчерпателни и да не пропуснем никого. А просто да се върнем назад и с всеки кадър да разкажем по една малка история.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯТА И ЗАЩО ТОВА Е НАШИЯТ ИЗБОР>>>

Лейвър - ненадминатият. Когато през 1969 г. кралица Елизабет II, наскоро напуснала света, връчва трофея от "Уимбълдън" на Род Лейвър, тя не подозира какво наследство оставя австралиецът. От онази 1969-а никой не е печелил четирите турнира от Големия шлем в рамките на една календарна година в мъжкия тенис. Исторически момент и кадър.

Снимка: Getty Images

Смеещият се Бог на спринта. В полуфиналната серия на 100-те метра в Рио, по време на Олимпиадата през 2016-а, фотограф улови летящият към финала Юсеин Болт, който се смееше. Или поне - така изглежда от кадъра. Превъзходството на този изумителен атлет в една снимка... Да, това бягане далеч не е най-доброто на Болт, който с 9.58 сек за 100 м остава най-бързият мъж в историята. Но е показателно за това с каква лекота доминираше.

Снимка: Getty Images