Карлос Алкарас призна, че напрежението и огромният стрес, който е чувствал по време на полуфинала срещу Новак Джокович, са причината за схващанията, които му попречиха да завърши подобаващо мача.

В изключително зрелищни първи два сета двамата играха тенис на най-високо ниво, преди 20-годишният испанец просто да "замръзне", не успявайки да движи краката си. След медицински таймаут, Карлос се върна и доигра срещата, но загуби без никаква съпротива с 1:6, 1:6 следващите сетове.

"Не е никак лесно да се изправиш срещу него - каза след драмата Алкарас. - Новак е легенда. Усещах напрежение, каквото досега никога не съм усещал на корта. Не бе никак лесно. Ако някой ви каже, че не е нервен, когато се изправя срещу Джокович, той определено не ви казва истината.

Крампите (схващанията) започнаха, когато напрежението се покачи още повече. Започнах нервно, а адреналинът ме държеше. Когато изравних в сетовете, усещах още повече напрежение, още повече стрес. И затова се случи това, което се случи. Цялото ми тяло имаше спазми и крампи. По ръцете, по краката, навсякъде...

Не можех да се откажа, нямаше да си го простя. Не можех да оставя да се самосъжалявам, а от трибуните да ме гледат със същото чувство. Трябваше да доиграя мача, това е полуфинал на турнир от Големия шлем."

22-кратният шампион в Шлема Новак ще играе на финала в неделя срещу Каспер Рууд и може да стане едноличен №1 по този показател. Сега е равен с Рафа Надал по титли от четирите най-важни турнира.

Сърбинът говори за Карлос с голямо уважение след полуфинала:

"Той е само на 20, цялото време на света е пред него. Показва невероятна зрялост за възрастта си, а и страхотен тенис.

Ако се опази от контузии, Карлос ще има невероятни успехи в нашия спорт. Не му липсва нищо, за да го направи."