Анди Мъри призна, че не е гледал почти нищо от приключилия в неделя турнир Australian open, разочарован от невъзможността сам да е в Мелбърн и да играе в надпреварата.

Бившият номер едно в света не бе допуснат да пътува, след като седмица преди старта на карантината на тенисистите в Австралия бе дал положителен тест за коронавирус. Мъри бе получил уайлдкард покана от организаторите и тренираше здраво с цел да е готов за състезанието.

В момента британецът играе в Монпелие, което е първи турнир в ATP за него от 4 месеца. Мъри загуби финала на Чалънджър надпреварата в Италия миналата седмица.

Разочарованието на Анди е било толкова голямо, че той е спрял да следва колеги в тениса в социалните мрежи за времето на Откритото първенство на Австралия, за да не следи какво се случва.

"Трудно беше да гледам отстрани, признавам - каза Мъри пред "Sky sports". - Гледах съвсем малко от мачовете, почти нищо. Исках да се изключа от всичко това. Трябваше да съм там, но не бях, а това ми повлия тежко."

Британецът обаче изобщо не е изненадан от изхода на надпреварата и деветата титла на Новак Джокович.

Според него да се говори за смяна на караула на върха в мъжкия тенис е доста прибързано.

"Нямах съмнения как ще завърши финала - каза Мъри. - Освен, ако Новак не бе наврял някоя топка в гърлото на арбитъра, за да бъде дисквалифициран... Нямаше друг изход, освен негова победа.

Даниил игра добре, но хората трябва да разберат колко е тежко да си на финал срещу някой, който е спечелил не един или два, а примерно - 17 турнира от Големия шлем. Съвсем друго препятствие.

Класата и нивото на Джокович, както и на Надал на други настилки, е доста по-различно от това на тези момчета, които опитват да ги достигнат. Трябва да се потрудят още доста за това."