Анди Мъри се пребори за изключително драматична победа в първия кръг на турнира от категория АТР 250 в Антверпен.

Бившият №1 в света постигна успех над Франсис Тиафо със 7:6(2), 6:7(7), 7:6(8) в истинска драма, преминала през тайбрек във всеки от трите сета.

Мачът продължи 3 часа и 44 минути, което е прекалено много за формат 2 от 3 сета, а в крайна сметка Мъри се оказа победителят.

Изключитлено важен успех за него най-вече от гледна точка самочувствието му, защото след проблемите, измъчващи го в последните години, Мъри обикновено се оказваше на губещата страна при всеки по-дълъг и драматичен мач.

И сега той призна, че е много изморен, но в минутите след края на мача не скри задоволството си от драматичния успех.

"Не мисля, че друг път съм играл трисетов мач с три тайбрека. Също така не мисля, че съм играл толкова много време във формат 2 от 3 сета.

Невероятна битка, но съм много изморен. Явно вече съм стар, но мачът беше брилянтен", сподели той.

В първия сет двамата размениха по два пробива, а при 6:5 в своя полза и сервис на Мъри, Франсис Тиафо пропиля сетбол, който можеше да прати мача в съвсем различна посока.

Анди Мъри го накара да си плати за грешката, като обърна този 12-и гейм и впоследствие спечели тайбрека със 7:2.

Във втората част пробиви нямаше, но видяхме много драматичен тайбрек, в който Тиафо поведе с 6:3 след ообщо пет минипробива от двамата, но не съумя да затвори сета и бе изравнен до 6:6. В крайна сметка американецът изкопчи драматично 9:7, за да прати мача в трети сет.

В него двамата размениха по бърз пробив и докараха нещата до трети тайбрек. Там след изключителна битка и общо 18 точки, Анди Мъри успя да надделее с 10:8.

Така британецът ще играе във втория кръг на турнира, където негов съперник е вторият поставен в схемата Диего Шварцман от Аржентина.