Разследването на Тенис звеното за почтеност (The Tennis Integrity Unit - TIU) срещу българската състезателка Александрина Найденова е завършено с тежко за нея решение.

То започна в края на миналата година, а вчера е приключило със заключение за доживотна забрана за Найденова. Тя няма право да играе професионален тенис заради системно нарушаване на антикорупционната програма, е "присъдата" на специализираното звено. В добавка е глобена с внушителната сума от 150 000 долара.

Още през юли правата на 28-годишната Александрина бяха временно спрени до приключването на случая.

Тежката санкция е наложена, след като е установено, че българката е извършила 13 нарушения в периода 2015 - 2019-а година. Сред тях са манипулиране на резултати от мачове и подмяна и унищожаване на доказателства.

От 2014 г. тенисистката не е картотекирана като състезателка в България.

Преди това е играла за тенис клубовете "Албена Пловдив и "Академик 83 Пловдив". Направи силна 2019-а, като спечели две титли в Китай от турнири на ITF, а загуби и още един финал. В края на миналата година обаче дойде разследването срещу нея.

В съобщение на официалния си сайт, федерацията по тенис съобщи за наказанието и уточни:

"Българската федерация по тенис винаги е поддържала политика за честна игра и е отстоявала позицията, че в спорта единственото съревнование трябва да се случва на терена.

БФТ подкрепя мерките срещу всяко доказано нарушение на феърплея или опит за влияние върху честната игра. Корупцията в спорта и в тениса е недопустима.

С програмите и политиките си БФТ се стреми да възпитава у младите тенисисти добродетелите на честната игра и чистия спорт."