Неяснотата около турнира US Open продължават, като медии в САЩ пишат, че има сериозна опасност надпреварата за Големия шлем изобщо да не се проведе.

По план класиката в Ню Йорк е от 31 август до 13 септември при засилане противоепидемични мерки. Няколко топ играчи от Европа вече обявиха отказ да пътуват зад Океана за турнира, а други - като Новак Джокович например, намекват, че по-скоро не биха играли на Флъшинг Медоус.

Двама бивши номер едно в ранглистите при жените и мъжете обаче потвърдиха, че се готвят за US Open и твърдо ще участват.

Анди Мъри говори по темата, уточнявайки, че продължава да не е сигурен, че надпревара изобщо ще има.

"Преди четири или пет седмици бях много скептично настроен - каза шампионът на Откритото първенство на Щатите от 2012-а. - Но от един момент се настройвам психически, че ще играя в Ню Йорк. Ако турнирът пропадне, това няма да наруши подготовката ми. Надявам се обаче да има мачове на US Open. Насочил съм изцяло тренировъчния си режим в тази посока.

Големият проблем ще е с пътуването, разбира се. Само това ме притеснява. Ако се прецени, че няма проблем за тенисистите да пътуват, съм спокоен. Ще се доверим изцяло на организаторите."

В подобен стил говори и Гарбине Мугуруса, която също е бивша №1 в ранглистата. Испанката има титли от "Ролан Гарос" и "Уимбълдън", но никога не е минавала четвъртия кръг в Ню Йорк. Сега тя обяви, че заминава за Щатите рано и ще играе в Лексингтън и Синсинати на твърди кортове, преди да се включи в US Open.

"Признавам, че съм със смесени чувства - каза Мугуруса. - Ще е трудно при такива обстоятелства и мерки за сигурност. Но е по-добре турнирът да се играе, отколкото да го отменят. Искам да играя. Затова съм станала професионална състезателка, искам да участвам на турнири и да побеждавам.

Ще опитам да вляза във всички американски надпревари, а после и в тези на клей в Европа, завършвайки на "Ролан Гарос". Знам, че това ще е много трудно, но нямам търпение да опитам."

Наистина - ще е доста трудно.

Американската част от тура завършва на 13 септември с края на US Open, а на следващия ден стартира Мастърса в Мадрид. После идва също надпревара от ранкинг 1000 - в Рим, след което е ред на "Ролан Гарос", на практика без почивка. Самото пътуване от Щатите до Европа и смяна на настилките без време за адаптация, изглежда непосилно.