Арина Сабаленка е може би най-коментираното име в женския тенис в последните месеци, а за нейно съжаление в повечето случаи това не се дължи на изявите й на корта, които всъщност са доста успешни.

Тя е №2 в света, фаворит е във всеки турнир, в който участва, но често темата около нея се измества около това, че идва от Беларус.

Сабаленка неведнъж е обвинявана, че симпатизира на лидера Александър Лукашенко, а серия въпроси за държавния глава на Беларус дори наложиха прекъсването на една от пресконференциите й на "Ролан Гарос".

Но най-тежките мигове за нея са били преди почти година, става ясно от нейната изповед в хитовите серии на "Netflix" - "Break Point", които проследяват живота на звездите в тениса.

Именно Сабаленка е главна героиня в една от новите серии, където разказва за тежките мигове след войната и мислите за отказване от спорта, които са минавали през нейната глава.

"Аз съм Беларус, а всичко случващо се ме кара да се чувствам зле. Трудно ми е да виждам ужасните неща, които хората в Украйна преживяват. Със сигурност, ако имах контрол над ситуацията, бих направила всичко възможно да прекратя случващото се.

Изведнъж навсякъде се заговори за санкциите срещу нас и руските атлети, целият свят се настрои срещу нас. Имах чувството, че навсякъде ме мразят заради страната, от която идвам. А това все пак е нещо, което не зависи от мен и не мога да променя.

Срещах ненужна агресия. Преди година отпаднах в третия кръг на "Ролан Гарос", а когато отворих телефона си в съблекалнята, първото съобщение гласеше: "Ще умреш, к**ко".

Имаше пожелания да умра от рак, също така и грозни неща за семейството ми. Това стана ежедневие, наистина беше най-ужасният период в моя живот.

В един момент просто реших, че няма да играя повече тенис, исках да се оттегля, защото не виждах смисъл да продължавам", разказва тя.

Снимка: Getty Images

Сабаленка признава, че нейното семейство и теньор са били основната причина да продължи да играе. В епизода участва и нейният треньор Антон Дубов, който разкрива още подробности за Беларус и войната.

"Чувстваме вина, че страната ни е част от това, но трябва да сме внимателни. В Беларус не се говори свободно по тази тема, защото цензурата е сериозна и може да си умреш в затвора. Върху нас има напрежение, защото всички очакват да говорим, но пък ние трябва да сме предпазливи".

Снимка: Getty Images