Монетата с лика на Роджър Федерер се оказа невероятно търсена само часове, след като Швейцарския монетен двор я предложи на феновете по света.

Във вторник стартира предварителното поръчване, като изработените късове са 95 000, а над 2.5 милиона души кликнаха в сайта на Монетния двор, за да поръчат 20-франковата сребърна монета.

Тя се предлага на цена от 30 франка - стойността е завишена заради нейната уникалност. Но сайтът се срина още на първия час от стартирането на онлайн поръчките.

"Не можем да се справим с този интерес - обяви Мариус Халдиман, директор на Монетния двор, пред агенция "Ройтерс". - Онлайн магазинът ни никога не е имал такова натоварване, за да издържи. Очаквахме голям наплив, но това надмина всички наши представи. Когато самият Роджър пусна линк към онлайн магазина ни за монетата в своите профили в социалните мрежи, това просто отприщи водопада."

И днес сайтът не работи в секцията за поръчки на специалната монета с Федерер, а има и ново съобщение да бъдеш търпелив, ако си поръчваш. Доста търпелив, очевидно.

На 23 януари е официалното представяне на монетата, която ще бъде преиздадена с нова емисия след 24 месеца.

През 2020 г. пък ще влязат в оборот 40 000 къса на монети от по 50 франка, този път златни, пак с лика на големия шампион.