Рафаел Надал не е в най-доброто си настроение преди старта на "Ролан Гарос" - турнир, на който е нещо като неофициален съсобственик, след като го е печелил 12 пъти.

В цялата си кариера испанецът е загубил два пъти на червените кортове в Париж - от Робин Сьодерлинг през 2009-а и от Новак Джокович шест години по-късно. И въпреки това, преди надпреварата Рафа никак не е спокоен, като причините съвсем не са чисто спортно-технически.

"Толкова е студено... каза на пресконференция в Париж Краля на клея. - Ужасно е, това ще направи условията много трудни за всички играчи. Не сме свикнали да играем тук при такива температури."

Прав е - прогнозите са, че от утре, когато стартират мачовете в основната схема, до идната неделя (4 октомври), ще е облачно, хладно и с превалявания. Температурите няма да се качат над 18 градуса нито за миг, ако се вярва на синоптиците.

Това е така заради нетипично късното провеждане на "Ролан Гарос", който обикновено е в края на май и началото на юни.

"Топките са ужасни, съвсем различни от друг път - продъжи Надал, който видимо е раздразнен от тотално променените условия на кортовете в Париж. - Топките летят и тупкат по различен начин. Бавни са, супер бавни.

Всичко е бавно и студено, просто нищо общо с обичайните ни подготовки за турнира тук."

Топките са влажни и тежки - с това се съгласи и Симона Халеп, една от фаворитките при жените. Тя призна, че за всички ще е трудно в първите мачове, като предвиди доста изненади за фаворитите.

Надал започва срещу Егор Герасимов от Беларус, което би следвало да е идеален ордьовър и мач за адаптиране към условията.

Доминик Тийм, който бе финалист на "Ролан Гарос" преди година, а сега е пресен шампион от US Open, също коментира условията.

"Трудно е, но нямаме никакъв избор - каза австриецът. - Предпочитам да има турнир при тези обстоятелства и в това време, отколкото да пропадне и той. И без това сезонът ни бе достатъчно засегнат от цялата тежка ситуация по света..."

Надал остава твърд фаворит на букмейкърите за титлата, втори е Джокович, а трети - Тийм.

Топ три при жените е Халеп, Серина Уилямс и Гарбине Мугуруса.