Всяка възможност да се чуят няколко думи от големия шампион Рафаел Надал се счита за привилегия за феновете на тениса.

Пред ESPN испанецът говори по актуалната тема с възобновяването на тренировките и отговори на няколко въпроса.

За връщането към тренировките:

"Тренирам от около две седмици, но по много лек начин. Важно е да се минимализира риска от контузии, затова не прекарвам повече от час и половина на корта.

Има и дни, в които не тренирам. Най-добрата мотивация е да се подобряваш всеки ден и да знаеш, че ако работиш правилно, успехите ще дойдат. Безцелните тренировки са скучни. Никога не бих си и мечтал да имам такива постижения на 34 и да продължавам."

За успехите на клея и конкретно на "Ролан Гарос":

"Винаги съм казвал, че когато бъде счупен нечий рекорд, неговият бивш притежател трябва да е щастлив. Ако някой спечели над 81 мача поред на "Ролан Гарос" и спечели повече от 12 титли, ще съм радостен, защото ще е позитивно за тениса.

Никой не вярваше, че някой ще задмине Сампрас, когато той спечели 14 титли в Големия шлем. Няколко години по-късно вече сме трима. Ясно ми е какво направих в Париж, колко е сложно и че сега изглежда невъзможно за повтаряне, но нямам съмнение, че ще се случи".

За постиженията на Следващата генерация:

"Реалността е, че те вече са на нашето ниво. Има много млади играчи, които се борят за максимума и да печелят важни титли. Не успяват още в Големия шлем, защото не сме напуснали тениса. Сега има хубава битка между млади и стари, и се надявам тя да продължи още."

Тайните за успехите на Голямата тройка:

"Можем да говорим много за тактика, но най-важното е, че ние тримата обичаме тениса. Преодоляваме трудностите и се подобряваме. Великите в спорта винаги споделят страстта към него и това ги кара да стават по-добри с времето. С това и с правилните хора около теб, нещата се получават".