Легендата на женския тенис Мартина Навратилова отново показа, че няма намерение да отстъпва от твърдите си позиции по различни теми в света на спорта.

Освен че няколко пъти тя атакува неваксинирания Новак Джокович, тя не спира да задава въпроси за изнезналата китайска тенисистка Пън Шуей, заради която бяха оттеглени всички турнири от страната и дори се стигна до дипломатически скандали.

През тази седмица стана ясно, че организаторите на Australian Open са забранали да се носят тениски от феновете, на които пише "Къде е Пън Шуей?", тъй като са считани за политически.

Навратилова смята, че австралийската тенис федерация капитулира пред Китай и не се интересува от безопасността на Шуей.

"Това е жалка история. Женската тенис асоциация се бори сама в това. Спортът винаги е бил на предна линия в решаването на социални проблеми и ги е тласкал напред. А сега се връщане назад. Това е проява на страх. Не става дума за политическо изявление, а за човешки права. Можеше Пън Шуей да играе тук, но тя не може да се измъкне от страната си. Това е грешка на Тенис Австралия.

WTA проявява смелост по тази тема, както и играчите, но австралийците оставят Китай да диктува нещата в собствения им турнир от Големия шлем", заяви ядосаната Навратилова в телевизионно предаване.

Припомняме, че Шуей обвини 75-годишния Джан Гаоли, че я е изнасили във вилата му, където тя е била поканена да играе тенис пред високопоставени хора от властта. В последствие тенисистката беше задържана в страната си.