Световният №1 Новак Джокович говори преди старта на финалите на АТР в Лондон, в които влиза като големият фаворит за успеха.

Сърбинът винаги иска още и още успехи, но вече е в такъв етап от живота си, където няма как да мисли само и единствено за тенис, това призна самият той пред "Tennisworld", цитиран от "Tennis kafe".

Естествено, че той трябва да балансира между спорта и семейството си. Докато на корта разполага с изключителен опит и е сред най-дборите в историята, на семейното поприще той се определи като все още млад играч.

"За мен вече е невъзможно да се концентрирам единствено върху тениса. Вече не съм на този етап в живота си. Около мен се случват неща, които не мога да игнорирам и да мисля за спечелването на някакъв трофей или подобряването на рекорд без да мисля и за семейството, децата ми и други неща.

Напълно ме устройва да балансирам между тези неща. Играя тенис от 4-годишна възраст, т.е. всеки ден от живота ми през последните почти 30 години. Мисля, че до голяма степен съм достигнал съвършенство в играта си. За мен е лесно да подобрявам тениса си, но все още се уча как да бъда съпруг и баща. Все още съм "млад играч" в това отношение.

Когато тегля чертата и видя, че ще завърша годината като №1, спечелих четири турнира и бях непобеден доста дълго време, няма как да не съм доволен. Но това не означава, че не искам още. Да си имал успехи в миналото може да е както мотивация, така и бреме, тъй като повишаваш изиксванията към самия себе си.

Имал съм много успехи в Лондон и се чувствам добре, но титлата е далеч. Не мисля, че възрастта ми е проблем за мен. Може би ще имам още 2-3 години, в които да се боря за титли от Големия шлем. Трябва да мисля сратегически и да съставя внимателно турнирния си график за следващия сезон, за да реша кои турнири да ми бъдат приоритет и къде бих могъл да достигна върховата си форма.

Но докато съм здрав, мотивиран и семейството ми ме подкрепя, ще продължа да играя. За мен това не е задължание или финансова необходимост. Просто се наслаждавам на тениса и ми харесва да играя на най-високо ниво. Докато се чувствам по този начин, ще бъда на корта. Все още не искам да си слагам срок на годност".