Даниил Медведев е новият №1 в мъжкия тенис от днес, след като бе актуализирана ранглистата на ATP. Руснакът поема щафетата след 2 години, в които на върха бе само един човек - Новак Джокович.

Сърбинът държи и рекорда за най-много седмици като номер едно изобщо (361), а сега ще трябва да търси път да си върне позицията от Медведев.

Новият лидер е на 26 години и за първи път се изкачва на върха в ранглистата, което го прави шестият най-възрастен тенисист, достигнал там за първи път. Даниил нарушава една от най-дългите доминации в световния тенис, след като точно 18 години минаха, откакто някой извън Големите четирима - Роджър Федерер, Новак Джокович, Рафаел Надал и Анди Мъри, бе начело на ранглистата.

Последното име, различно от техните, като №1, бе това на Анди Родик на 1 февруари 2004 г.

КОЙ Е АКТУАЛНИЯТ НОМЕР ЕДНО В ТЕНИСА - ТУК

198-сантиметровият руснак е най-високият номер едно в тениса, гласи пък друга интересна статистика. Той е 26-ият играч, достигнал върха в ранглистата, от нейното създаване през 1973-а.

Медведев е третият руснак, който става №1. Преди него Евгений Кафелников и Марат Сафин стъпиха на върха.

Кафелников поема ролята на първи в тениса през май 1999-а и запазва позицията за шест седмици. Сафин остава общо 9 седмици като №1 в три различни периода (2000-2001 г.). Медведев ще се надява да ги надмине и да се задържи на върха по-дълго.

В десетката има още един негов сънародник - Андрей Рубльов вече е №6. Втори е Джокович, трети - Александър Зверев, четвърти - Рафа Надал, а пети - Стефанос Циципас. 

Първият ас, оглавил новосъздадената класация на ATP през 1973 г. е Илия Настасе, а след това имената на почти всеки легендарен тенисист неизменно се появяват в някакъв момент на върха на пирамидата.

Има и хора, които далеч не могат да бъдат наречени "легендарни", но са били №1. Някои от тях - съвсем мимолетно, но пак остават в историята.

Ето ги и всички тенисисти, които са оглавявали класацията на ATP, подредени хронологично:

Илия Настасе (Румъния)

Джон Нюкъмб (Австралия)

Джими Конърс (САЩ)

Бьорн Борг (Швеция)

Джон Макенроу (САЩ)

Иван Лендъл (Чехословакия)

Матс Виландер (Швеция)

Щефан Едберг (Швеция)

Борис Бекер (Германия)

Джим Къриър (САЩ)

Пийт Сампрас (САЩ)

Андре Агаси (САЩ)

Томас Мустер (Австрия)

Марсело Риос (Чили)

Карлос Моя (Испания)

Евгений Кафелников (Русия)

Пат Рафтър (Австралия)

Марат Сафин (Русия)

Густаво Куертен (Бразилия)

Лейтън Хюит (Австралия)

Хуан Карлос Фереро (Испания)

Анди Родик (САЩ)

Роджър Федерер (Швейцария)

Рафаел Надал (Испания)

Новак Джокович (Сърбия)

Анди Мъри (Великобритания)

Даниил Медведев (Русия).