Роджър Федерер официално обяви оттеглянето си от "Ролан Гарос".

Маестрото се завърна на червените кортове в Париж, като основната му цел бе да навлезе във форма с 1-2 мача, но постигна три драматични победи, които сам призна, че тотално са го изцедили физически.

Последната от тях дойде след тричасова драма срещу немеца Доминик Кьопфер, а след успеха си Федерер намекна, че ще обмисли дали изобщо да излезе в осминафиналния си мач срещу световния №9 Матео Беретини.

Той призна, че сам не е очаквал да стигне до тази фаза на турнира, а предвид операциите на коляното и дългото възстановяване, не е препоръчително да натоварва тялото си.

Часове след този свой намек, Федерер официално обяви, че "Ролан Гарос" за него приключи.

"След разговори с моя екип взех решение, че трябва да се оттегля от Ролан Гарос днес. След двете операции на коляното и над една година рехабилитация е важно да послушам тялото си и да не се пренатоваря прекалено бързо в хода на възстановяването си. Радвам се, че изиграх три мача. Няма по-хубаво чувство от това да бъда обратно на корта", обяви Федерер.

Това не е първото оттегляне на основен играч от турнира. Припомняме, че след първия си мач това направи Наоми Осака, но тогава причините не бяха здравословни, а глобите, които й бяха наложени за медийния бойкот, който японката реши да прави по време на турнира.