Серина Уилямс и Роджър Федерер са заявени за участие в Откритото първенство на Австралия през 2021 г.

Това е първият турнир от Големия шлем за следващата година. Преди него в календара е само надпреварата ATP Cup при мъжете - нещо като минисветовно първенство, на което България се представи отлично в началото на тази година и се надява да участва отново.

И двете звезди-ветерани имаха сериозни проблеми с травми през тази година. Федерер приключи със сезона още през февруари, след което претърпя две операции. Директорът на турнира в Мелбърн Крейг Тайли обаче потвърди:

"Тази сутрин Роджър обяви, че ще играе в Австралия. Това е страхотна новина, всички знаем какво значи той за надпреварата тук".

Един от любимците на австралийската публика, Маестро Федерер е шесткратен шампион в Мелбърн. Серина има цели седем титли там. И двамата са на върха по триумфи в Шлема (20 и 23 съответно) от действащите играчи, като Уилямс гони рекорда на Маргарет Корт за всички времена - 24.

"Тя също потвърди участие - каза Тайли. - Очевидно ще е тук да напише история. Развълнувани сме, че тези двама велики тенисисти ще са отново на кортовете в Австралия."

Турнирът ще е в познатия вече "мехур", изграден като стерилна среда в пандемичната обстановка. Играчите ще бъдат ограничени в движение само от кортовете до хотелите.

Друга звезда, която със сигурност ще играе за първи път след пандемията точно в Мелбърн, е Ашли Барти.

Световната №1 при жените пропусна US Open и турнирите в Европа, включително "Ролан Гарос", отказвайки да пътува от родната Австралия. Въпреки това успя да запази върха в WTA ранглистата.

В събота тя бе снимана на футболен мач в Мелбърн, отпивайки небрежно биричка в ложите.