И премиерът на Австралия се намеси по скандалите, които в последните дни са водеща новина не само в спортните емисии.

Мерките против заразата, взети от организаторите на Australian open, предизвикаха бурна реакция сред тенис звездите, които са в страната за турнира. Първата надпревара от Големия шлем за 2021-ва е от 8 февруари в Мелбърн, но 14-те дни карантина и условията, свързани с нея, предизвикаха остра реакция от водещите състезатели.

Най-актуален в своите критики, а и директен в тях, е Роберто Баутиста Агут. Испанецът е един от гласовете на мъжкия тенис и е считан за доста влиятелен сред колегите си. Световният №13 не говори често, но обикновено мнението му тежи. А в случая то е доста крайно.

"Условията са като в затвор, само че с интернет - изригна Баутиста Агут в интерво за канала Sport 5. - Тези хора тук нямат никаква идея за тенис на високо ниво, за тренировки, за това как трябва да изглеждат кортовете за подготовка.

Всичко това е пълна катастрофа. Опитват да контролират всичко, а това е големият проблем. Не говоря за шефовете на тениса в Австралия и за организаторите на турнира. Говоря за държавниците, за управниците на щата Виктория и на страната. Те налагат тези мерки, а те са направо неадекватни.

Как се тренира в стая? Две седмици в това състояние... Това е лудост!"

Интервюто предизвика много остра реакция от директора на турнира Крейт Тайли, както и от медиите в Австралия. Един от популярните телевизионни водещи Ричард Ингс каза в сутрешното си предаване, коментирайки думите на испанския тенисист:

"Приятелю, ти ще си тръгнеш от този затвор със 100 000 долара гарантирани пари. Ако победиш в един-два мача, ще станат тройно повече. Затворът си струва, не мислиш ли?! Особено, когато хората от Виктория, Австралия и по целия свят също са затворени в домовете си, но нямат работа или губят пари ежедневно от това."

Премиерът на страната Скот Морисън за първи път взе отношение около скандалите с турнира и постоянните оплаквания на звездите в тениса.

"Те просто трябва да спазват правилата - каза министър-председателят в радио предаване на Nine Entertainment. - Ще получат пари за това, че са в карантина и ще играят тенис. И то на турнир с огромна история и глобален интерес.

Ние сме горди, че надпреварата изобщо ще се проведе, струваше ни невероятно усилие да го направим. Убеден съм, че ще гледаме чудесен спектакъл през февруари в Мелбърн.

Естествено, че ситуацията не е обикновена и не е лесна. Но това е единственият начин да запазим някаква нормалност и да има турнир. Най-лесно беше да вдигнем ръце и да не се занимаваме, но ние австралийците не сме хора, които се отказват лесно."