Американската компания за спортна екипировка "Nike" направи сериозен жест към голямата звезда в женския тенис - Серина Уилямс, като кръсти най-новата си бизнес сграда на нейно име.

Сградата е локализирана в град Бийвъртън, щата Орегон, където се намира централата на компанията. Новата сграда се простира на 93 квадратни метра площ, като в нея символично има тенис корт и заседателна зала, която носи името на дъщерята на тенисистката- Олимпия.

Серина е 11-та спортистка, която получи честта да има сграда кръстена на нейно име.

Това не е първата подобно инициатива на "Nike". Сред тях са баскетболните икони Майкъл Джордан и Леброн Джеймс, колоездачът Ланс Армстронг, състезателят по американски футбол Джери Райс, бейзболистът Майк Шмид, тенисистът Джон Макенроу.

Getty Images

"Когато бях малка посетих кампуса на компанията и видях сгради кръстени на велики спортисти. Тогава осъзнах, че искам две неща. Да имам сграда кръстена на моя име и партньорство с Nike.

Поставих си високи цели, за да постигна тази мечта и успях да ги изпълня. Пот, кръв, контузии, трофеи, преминах през много изпитания, но най-сетне имам сграда кръстена на мен. Чувството е невероятно. Все още не мога да повярвам. Това е лудост. Сградата просто спира дъха. Това е архитектурен шедьовър. Дано подобни инициативи мотивират хората да преследват мечтите си", каза тя в социалните мрежи.

От ръководството на компанията заявиха, че Серина е заслужила този жест, защото дава пример на стотици тъмнокожи момичета по света, че няма граница за мечтите.

Това решение не е изненада. В последните десетилетия компанията сериозно подкрепя различни инициативи за овластяване на цветнокожи, като противоречивото движение Black Lives Matter.

Серина Уилямс е една от най-успешните тенисистки в историята. Тя е носител на 23 титли от Големия шлем и общо 73 в кариерата си. Последните години не са силни за нея, като след раждането на своята дъщеря Олимпия, тя така и не намира старата си форма, а към момента е №248 в световната ранглиста.